Štvrtok 19. septembra, 2024
Elektromobil BYD Ocean-M vystavený na autosalóne v Pekingu 25. apríla 2024 (Pedro / AFP prostredníctvom Getty Images)
» ,

EÚ odmietla čínsku ponuku na zrušenie ciel na elektromobily

Európska komisia, ktorá práve dokončuje návrhy na nové clá na dovoz čínskych elektromobilov, oznámila 12. septembra, že odmietla ponuku minimálnych cien od čínskych firiem ako alternatívu.

Európska únia začala vyšetrovanie dovozu čínskych elektromobilov minulý rok a zistila, že štát nespravodlivo dotuje čínsky priemysel elektromobilov. Dôsledkom je, že zahraničné elektromobily nie sú nacenené podľa pravidiel konkurenčného trhu a povolenie dovozu za ceny stanovené čínskymi výrobcami by poškodilo európsky trh, čím sa podľa EÚ stali clá nevyhnutné.

Hovorca Európskej komisie uviedol, že nové návrhy čínskych firiem by nevyrovnali vplyv štátnych dotácií.

„Náš posudok sa zameral na to, či by tieto ponuky odstránili škodlivé účinky dotácií a či by ich bolo možné účinne monitorovať a vymáhať. Komisia dospela k záveru, že žiadna z ponúk tieto požiadavky nesplnila,“ povedal hovorca.

Dodal, že EÚ je otvorená rokovaniu, ak návrhy budú v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a „plne napravia škodlivé dôsledky zistených dotácií“.

Dňa 19. septembra má čínsky minister obchodu Wang Wentao pricestovať do Európy, aby sa stretol s európskym obchodným komisárom Valdisom Dombrovskisom a pokúsil sa vyjednávať o clách.

Súčasný návrh stanovuje tarify vo výške 9 % pre Teslu, 17 % pre BYD, 19,3 % pre Geely a 36,3 % pre štátnu SAIC Group. To je navyše k štandardnej 10 % sadzbe, ktorú EÚ uplatňuje na všetky dovážané automobily.

Ak väčšina z 27 členských štátov EÚ plán v októbrovom hlasovaní podporí, sadzby sa do konca mesiaca stanú definitívnymi clami. Tieto obchodné clá obvykle zostávajú v platnosti po dobu 5 rokov po ich prijatí.

Čínska komunistická strana spustila v reakcii na európske clá na elektromobily odvetné vyšetrovania. V júni Peking oznámil vyšetrovanie európskych dotácií na bravčové mäso deň po tom, čo Európska komisia začala svoje vyšetrovanie. Minulý mesiac štát oznámil vyšetrovanie európskeho mlieka deň potom, čo boli zverejnené navrhované sadzby ciel.

Spojené štáty a Kanada tiež oznámili clá na čínske elektromobily. Washington plánuje zvýšiť clá na čínske elektromobily z 25 % na 100 %. Tento krok je preventívny, pretože Spojené štáty momentálne dovážajú len málo čínskych elektromobilov. Kanadský premiér Justin Trudeau tiež 26. augusta oznámil, že v októbri nadobudnú platnosť 100 % clá na čínske elektromobily a 25 % clá na čínske výrobky z ocele a hliníka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj