Štvrtok 19. septembra, 2024
Bratislavský hrad, ilustračná fotografia. (Foto: C.Stadler/Bwag / Wikipedia, Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0)

V areáli Bratislavského hradu sa zrútila časť oporného múru (+Foto)

V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Stalo sa tak vplyvom aktuálnej poveternostnej situácie. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

„Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch,“ ozrejmili.

Súčasnú situáciu monitorujú zamestnanci kancelárie parlamentu aj odborníci. „Po ustálení odborného názoru na spôsob stabilizácie poruchy spustí Kancelária NR SR procesy, ktoré súvisia s opravou poškodenej časti múru,“ dodali z odboru.

Naši reportéri boli na mieste, avšak k inkriminovanému múru im nebol umožnený prístup.

Kancelária NR SR informovala, že areál Bratislavského hradu bude v pondelok z preventívnych dôvodov a aktuálnej poveternostnej situácie pre verejnosť a návštevníkov uzatvorený.

Hasiči počas nedele zaznamenali 558 výjazdov pri odstraňovaní následkov počasia

Profesionálni i dobrovoľní hasiči zrealizovali počas nedele (15. 9.) celkovo 558 zásahov, pri ktorých pomáhali odstraňovať dôsledky nepriaznivého počasia a povodňovej situácie. Pri zásahoch pomáhalo 344 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 1502 dobrovoľných hasičov. Informujú o tom na sociálnej sieti.

Najviac zásahov (198) zrealizovali hasiči počas nedele v Bratislavskom kraji (198) a Trnavskom kraji (180).

V Žilinskom kraji v dôsledku počasia museli pomáhať pri 96 zásahoch, v Trenčianskom kraji zaevidovali 55 prípadov.

V ostatných krajoch bola situácia pokojnejšia, v Nitrianskom kraji hasičov v dôsledku výčinov počasia volali na pomoc 15-krát, v Košickom osemkrát. V Banskobystrickom kraji pomáhali odstraňovať následky nepriaznivého počasia pri piatich udalostiach, v Prešovskom pri jednej.

HaZZ informuje, že počet zásahov za posledných 24 hodín stúpa.

Prečítajte si aj