Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke poslankyňa Mária Kolíková (SaS). (Foto: FB / Mária Kolíková)

Opozícia je pri návrhu na voľbu Kolíkovej na post šéfky výboru jednotná

Opozícia je pri návrhu na opätovné vymenovanie poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) na post predsedníčky parlamentného výboru pre kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) jednotná. Kolíková to uviedla na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Považuje za dôležité, aby opozícia neustúpila zo svojich nominácií, osobitne pre kontrolný výbor.

„Chcem poďakovať opozícii, že je jednotná a nie je ochotná pristúpiť na túto hru koalície nechať špiniť ľudí z opozície, odvolávať ich z funkcií za to, že si robia svoju prácu, a že nechce dať priestor tomu, aby sa týmto prekrývali kauzy a neschopnosť vládnutia tejto koalície. Tak vnímam podporu opozície pre moje znovuzvolenie,“ povedala Kolíková. Tvrdí, že ju z postu predsedníčky výboru odvolali z vymyslených dôvodov.

Práca Kolíkovej bola podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) vo výbore poctivá a to koalícii vadí. „Bavíme sa o kontrolnom výbore, čiže má vykonávať kontrolu. Tejto vládnej koalícii akákoľvek kontrola ich aktivít, či už je to v rámci exekutívy alebo v rámci SIS, nevyhovuje,“ skonštatoval Krúpa. Zároveň podotkol, že SIS už nie je považovaná partnermi a spojencami za dôveryhodnú službu, akou bola v minulosti.

Výbor je po odvolaní Kolíkovej aktuálne bez šéfa a je nefunkčný. Parlament bude voliť nového predsedu výboru pre kontrolu SIS na aktuálnej schôdzi. Kandidátom za opozíciu je opäť Kolíková, koalícia na tento post navrhla poslanca Samuela Migaľa (Hlas-SD). Koalícia nebude podporovať opätovné zvolenie Kolíkovej za predsedníčku výboru.

T. Gašpar: M. Kolíková aj M. Šipoš boli odvolaní, nemôžu byť opätovne šéfmi výborov

Prečítajte si aj