Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka (Foto: FB / Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Žilinka: K vyšetrovaniu atentátu na R. Fica pristupujú orgány činné v trestnom konaní aktívne a zodpovedne

K vyšetrovaniu májového atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pristupujú orgány činné v trestnom konaní (OČTK) aktívne a zodpovedne. Konštatuje to generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti. Vykonaných bolo napríklad 117 výsluchov, spracovaných 18 znaleckých posudkov či podaných niekoľko žiadostí o právnu pomoc do zahraničia.

„Vyšetrovanie prebieha plynule a OČTK aktívne vykonávajú všetky procesné úkony nevyhnutné k náležitému zisteniu skutkového stavu veci a dosiahnutiu účelu trestného konania,“ deklaruje Žilinka.

Vo veci atentátu na premiéra došlo k zmene právnej kvalifikácie

Počas doterajšieho trestného konania vykonali jeden výsluch zadržaného, dva výsluchy obvineného, dva výsluchy poškodených, 111 výsluchov svedkov a jeden výsluch znalca. Vykonaná bola tiež obhliadka miesta činu, prehliadka iných priestorov a dve domové prehliadky. Rovnako tak 24 zaisťovacích úkonov, zadržanie a otvorenie zásielky, štyri prehliadky tela a 31 úkonov k previerkam podaní od občanov.

Zaevidovaných bolo osem pribratí znalca, 18 znaleckých posudkov a odborných vyjadrení a štyri žiadosti o doplnenie znaleckých posudkov, desať návrhov na príkaz na oznámenie údajov o telekomunikačnej prevádzke, šesť žiadostí o urýchlené uchovanie počítačových údajov i päť žiadostí o právnu pomoc do USA, Českej republiky a Švédskeho kráľovstva. Rovnako tak 54 žiadostí o bankové údaje, dve žiadosti o vyčíslenie škody a 33 žiadostí o poskytnutie súčinnosti. Súčasťou sú aj dve žiadosti o ustanovenie obhajcu, jeden návrh na vzatie do väzby, jeden návrh na zmenu dôvodov väzby, dva návrhy na vykonanie domovej prehliadky, dva príkazy na vydanie zásielok a jedno pribratie prekladateľa.

„Súčasťou vyšetrovania je aj komplexná a rozsiahla analýza a vyhodnocovanie zadovážených dôkazov a informácií,“ doplnil Žilinka.

Premiéra vážne postrelil po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája útočník Juraj Cintula. Je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Streľbou zblízka útočník spôsobil Ficovi viaceré vážne zranenia.

Atentátnik by sa chcel Ficovi osobne ospravedlniť. Tvrdí, že ho nechcel zabiť, iba zraniť

Prečítajte si aj