Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). (Foto: FB / Denisa Saková / Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

T. Taraba: Zámer výstavby baterkárne v Šuranoch bude riadne posúdený v procese EIA

Zámer výstavby baterkárne v Šuranoch bude riadne posúdený v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Na sociálnej sieti o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík tvrdí, že v prípade baterkárne žiadajú vykonať proces EIA a ich žiadosť bola odignorovaná.

Envirorezort nie je vo fáze posudzovania tohto projektu. „Doposiaľ investor nič na ministerstvo nepredložil a preto sa odborne nemáme k čomu vyjadriť. Ak akákoľvek žiadosť príde na ministerstvo, budem prvý, kto s ňou oboznámi ľudí a jasne sa k nej vyjadríme,“ deklaroval Taraba.

Minister podľa vlastných slov nedopustí, aby projekt svojimi parametrami predstavoval ohrozenie pre život ľudí. „Preto bude posudzovanie otvorené verejnosti, bude zákonné a v súlade s prísnymi zákonmi a aj smernicami Európskej únie,“ doplnil.

Ak je Becík proti baterkárni, Taraba mu odporúča kontaktovať ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD), ktorá investíciu na Slovensko priniesla a má o nej najviac informácií.

V Šuranoch v okrese Nové Zámky má vzniknúť továreň na batérie do elektromobilov s kapacitou výroby 20 gigawatthodín batérií ročne s možným rozšírením kapacity produkcie až na dvojnásobok. S plným spustením výroby sa ráta v roku 2026, zamestnať má 1500 pracovníkov.

Obyvatelia Šurian na zhromaždení plnom napätia s investormi baterkárne z Číny: Stačilo! (+Video)

Prečítajte si aj