Štvrtok 19. septembra, 2024
Meteor Perzeíd v roku 2007 (foto: Brocken Inaglory - Own work, CC BY-SA 3.0)

Perzeidy – nebeské divadlo nad Slovenskom

V nasledujúcich dňoch sa na Slovensku uskutoční impozantná nebeská šou. Podľa Slovenskej akadémie vied (SAV) budú tento rok mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeíd. 

Andrea Nozdrovická, hovorkyňa SAV, uviedla na sociálnej sieti, že každý rok okolo 12. augusta čaká Slovákov toto fascinujúce nebeské divadlo.

V tomto čase bude možné sledovať meteorický roj Perzeíd s maximálnou frekvenciou približne 45 meteorov za hodinu. SAV zdôrazňuje, že podmienky na pozorovanie v blízkosti maxima budú tento rok veľmi priaznivé. Svetlo mesiaca nebude tento zážitok rušiť, keďže bude tesne pred fázou novu.

Odkiaľ pochádzajú padajúce hviezdy?

Meteorický roj Perzeíd aktívne trvá od konca júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory môžeme sledovať až do septembra.

 „Šírka prúdu je zhruba 65 miliónov km,“ vysvetľuje Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV na webstránke SAV a dodáva: „Centrálne vlákno je pomerne úzke (asi 10 miliónov km) – za štyri dni okolo maxima stretne Zem 62 % všetkých Perzeíd.“

Výskyt padajúcich meteorov v rovnakom čase každý rok je spôsobený tým, že Zem je počas svojej obežnej dráhy okolo Slnka najbližšie k trajektórii kométy 109P/Swift-Tuttle – materskej kométy tohto roja.

Kométa uvoľňuje prachové častice pri svojom najbližšom bode dráhy k Slnku – perihéliu. Tieto častice vojdu do zemskej atmosféry, kde zhoria, čím pre nás vytvoria úkaz známy ako meteor. 

Meteorický roj Perzeíd je populárny najmä kvôli priaznivým podmienkam na pozorovanie za teplých letných nocí. Najväčší počet meteorov za hodinu je však možné vidieť počas meteorického roja Kvadrantíd, ktorý je aktívny okolo 4. januára.

Prečítajte si aj