Štvrtok 19. septembra, 2024
foto: oryalaga/pixabay

Poplatky na urgentoch a ambulantných pohotovostiach by sa mali od roku 2024 zvýšiť

Zástupcovia lekárskych ambulancií a nemocníc sa počas stretnutia v utorok na ministerstve zdravotníctva dohodli na pláne zvýšenia poplatkov za služby na pohotovostiach a ambulantných ordináciách. Tiež sa zhodli na skrátení otváracích hodín ambulantných pohotovostí pre deti. Tieto rozhodnutia oznámil minister zdravotníctva Michal Palkovič a zdôraznil, že na ich realizáciu je potrebné schválenie parlamentom.

 „Najprv ho prerokujeme s premiérom a následné kroky budeme iniciovať v legislatívnom konaní, tak ako je nutné,“ ozrejmil minister.

Navrhované skrátenie otváracích hodín ambulantných pohotovostí by znamenalo, že by boli otvorené do 20:00 namiesto súčasných 22:00. Poplatky za neoprávnené využívanie pohotovostí a núdzových služieb v nemocniciach by sa mali zvýšiť približne 2,5-krát. Poplatok za návštevu pohotovostnej služby by sa tak zvýšil na 5 eur a na núdzovej ambulancii by bol 25 eur.

Okrem toho sa plánuje zlepšiť dostupnosť pediatrických ambulancií. Tieto ambulancie by mali byť otvorené sedem hodín denne a päť dní v týždni. Odborníci sa taktiež zhodli na potrebe podporovať vznik nových ambulancií a posilniť kompetencie zdravotných sestier a lekárov. Ďalším dôležitým cieľom je vzdelávať verejnosť o potrebe navštevovať ambulantné pohotovosti a núdzové služby.

Zástupcovia a odborníci zo zdravotníckeho sektora vyzvali poslancov, aby podporili navrhované legislatívne zmeny.

Prečítajte si aj