Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke Zichyho palác. (Foto: Wizzard / wikipedia)

Hudobný fond ocenil sedem osobností hudobnej scény za rok 2024

Sedem osobností slovenskej hudobnej scény ocenil v utorok popoludní Hudobný fond na slávnostnom stretnutí v bratislavskom Zichyho paláci. Ceny za rok 2024 za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej hudby, folklóru, džezu, dychovej a populárnej hudby udelila rada fondu na základe návrhov profesijných združení a odborných komisií.

Cenu Jána Levoslava Bellu si na návrh skladateľskej komisie prevzal skladateľ a hudobník Peter Dan Ferenčík za dielo Inter Intra No. 2 pre sláčikový orchester.

Cenu Frica Kafendu na základe návrhu komisie koncertných umelcov získal violončelista Andrej Gál za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí s prihliadnutím na interpretáciu diela Johannes Kalitzke: Story Teller pre violončelo a orchester.

Cena Jozefa Kresánka patrí muzikologičke Ingeborg Šiškovej za celoživotnú vedeckú, kriticko-publikačnú činnosť, pedagogickú a popularizačnú činnosť v oblasti hudobného umenia. O udelení ceny rozhodla rada na základe návrhu muzikologickej komisie.

Cenu Ladislava Martoníka na základe návrhu Slovenskej jazzovej spoločnosti získal skladateľ a kontrabasista Štefan Bartuš za vynikajúce interpretačné výkony doma aj v zahraničí.

Cenu Pavla Tonkoviča na základe návrhu Spolku hudobného folklóru si prevzala Anna Šatanová za celoživotnú interpretačnú, publicistickú a spoločensko-organizačnú činnosť v oblasti folklóru so zvláštnym zreteľom na podpoliansky región.

Cenu Karola Pádivého na základe návrhu Združenia dychových hudieb Slovenska si odnáša Miroslav Polčík za celoživotný prínos pre rozvoj a propagáciu dychovej hudby v Nitrianskom kraji.

Cenu Gejzu Dusíka si prevzal Martin Ďurinda, spevák, skladateľ a hudobník, líder skupiny Tublatanka, za 40 rokov na slovenskej hudobnej scéne aj za usporiadanie veľkého česko-slovenského turné ku príležitosti 40. výročia od založenia skupiny Tublatanka. Na ocenenie navrhol Ďurindu Zväz autorov a interpretov populárnej hudby.

„Tých 40 rokov bolo veľmi pestrých, zároveň náročných, zároveň radostných. Teším sa, že som tých 40 rokov vydržal na scéne, máme nové a nové plány aj nové vízie. Toho 31. januára 1983 sa konala Mladá vlna, ktorú organizoval Richard Müller a my sme tam prvýkrát vystúpili ako amatérska skupina,“ uviedol Ďurinda.

„Hudba je vlastne medzinárodný jazyk, taký ten náš džezový, ktorým nemôžeme nikoho uraziť. Je krásne, hudba združuje národy, spája ľudí a kultúry. Ocenenie je pre mňa také zadosťučinenie za veľa rokov obetavej misie,“ povedal ocenený Štefan Bartuš.

Hudobný fond je verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je podporná činnosť v oblasti hudobného umenia. Jednou z aktivít je každoročné udeľovanie Cien Hudobného fondu. Prvé oceňovanie sa uskutočnilo v roku 1963.

Prečítajte si aj