Štvrtok 19. septembra, 2024
„Koľkými plastmi sa môže náš mozog naplniť, než začne spôsobovať nejaké problémy?“ Ilustračné foto (Pexels/ Anna Shvets)

V mozgu je oveľa viac mikroplastov ako v iných častiach ľudského tela, tvrdia americkí vedci

Tím vedcov z univerzít v Novom Mexiku a Oklahome v USA zistil, že vzorky ľudského mozgu obsahovali niekoľkonásobne viac mikroplastov ako iné ľudské orgány. Zistenie vyplýva z ich štúdie, ktorá je v procese recenzného riadenia.

„To je naozaj alarmujúce. V našom mozgu je oveľa viac plastov, než som si predstavoval. Som z toho vyvedený z miery,“ povedal spoluautor štúdie Matthew Campen, toxikológ a profesor farmaceutických vied z univerzity v Novom Mexiku.

Táto štúdia bola publikovaná na internetových stránkach amerického Národného inštitútu zdravia. Podľa vedcov predstavovalo množstvo plastov vo vzorkách z 24 skúmaných mozgov v priemere až 0,48 % váhy.

Vedci objavili väčšie množstvo plastov u ľudí s demenciou a Alzheimerovou chorobou

The Guardian informoval, že u 12 analyzovaných vzoriek mozgov ľudí, ktorí zomreli na demenciu, vrátane Alzheimerovej choroby, našli vedci hmotnostne 10-krát viac plastov ako u vzoriek zdravých ľudí.

Čo sa týka týchto mikroplastových častíc, „krvná bariéra mozgu nás neochráni, ako by sme si mysleli,“ uviedla Bethanie Almrothová z univerzity Gothenburg vo Švédsku, ktorá nebola členkou výskumného tímu.

Krvná bariéra mozgu (hematoencefalická bariéra) je ochrannou bariérou, ktorá zabraňuje vstupu nebezpečných látok do mozgu, a tým ho chráni pred radom možných rizík. Avšak vyzerá to, že táto bariéra znečisteniu mozgu mikročasticami nezabráni. „Neviem, koľkými plastmi sa môže náš mozog naplniť, než začne spôsobovať nejaké problémy,“ uviedol Campen.

Znečistenie ľudských orgánov plastmi sa zvyšuje, problémy máme aj u nás

V štúdii vedci tiež uviedli, že množstvo mikroplastov vo vzorkách mozgu za posledných osem rokov rapídne vzrástol. A to až o 50 % oproti vzorkám mozgu, ktoré boli analyzované v roku 2016.

Podľa vedcov tento nárast súvisí so stále väčším znečistením životného prostredia mikroplastmi. Mikroskopické častice plastov boli identifikované v útrobách ľudských tiel aj v našich končinách.

Napríklad vedci z Vysokej školy banskej – Technickej univerzity Ostrava v roku 2023 zistili prítomnosť mikroplastov v plodovej vode či placente u deviatich z desiatich skúmaných žien.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj