Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok

Zahraniční majitelia sa stále viac zaujímajú o slovenské firmy. Odkiaľ sú hlavní hráči?

Podľa analýzy od spoločnosti Dun & Bradstreet (D&B), ktorá sleduje informácie o vlastníctve slovenských firiem, je stále viac zahraničných podnikateľov vlastniacich firmy na Slovensku. Na konci marca 2023 malo zahraničných majiteľov 56 944 slovenských firiem a v júli tohto roka sa tento počet ešte zvýšil na 57 608. Za 3 mesiace teda u nás kúpili podnikatelia zo zahraničia 664 firiem.

Podľa D&B pochádza väčšina zahraničných majiteľov slovenských firiem z okolitých krajín – Českej republiky, Maďarska a Rakúska. Českí majitelia ovládajú 14 056 firiem, čo je nárast oproti 13 838 v marci. Občania Česka a Slovenska sú si prirodzene najbližšie vďaka historickým vzťahom, geografickou blízkosťou, podobným ekonomickým podmienkam a minimálnou jazykovou bariérou.

„Česi sú dlhodobou jednotkou, pričom ich záujem o naše firmy kontinuálne stúpa. Ich vstup na Slovensko je veľmi jednoduchý. Naše štáty majú spoločnú históriu, neexistuje jazyková bariéra, čo výrazne zjednodušuje samotný proces zakladania a riadenia biznisu z administratívnej stránky,“ vysvetlila analytička D&B Petra Štěpánová.

Druhými najčastejšími zahraničnými majiteľmi sú Maďari ovládajúci 12 112 firiem na Slovensku. Rakúski občania majú vlastnícke zastúpenie v 4167 spoločnostiach. Nasledujú Ukrajinci (2663) a Nemci (2393). Medzi desiatkou najčastejších majiteľov u nás sú aj Poliaci s 2228 firmami, talianski podnikatelia s 2140 firmami a rumunskí majitelia s 1501 firmami. Na Slovensku sú zastúpení aj podnikatelia z Veľkej Británie (1347) a Spojených štátov amerických (1256).

Podľa Dát od D&B máme na Slovensku vlastnícke zastúpenie aj od podnikateľov z iných, dokonca aj exotických krajín – ako napríklad Kongo, Grenada, Senegal, Chile, Island a Sýria.

Slovensko pre mnohých predstavuje atraktívne hospodárske prostredie a obchodný potenciál rastu.

Prečítajte si aj