Štvrtok 19. septembra, 2024
Členovia kapely Ľudovej oslobodeneckej armády sedia počas otváracieho ceremoniálu 20. národného kongresu Čínskej komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu 16. októbra 2022 v Pekingu (Kevin Frayer/ Getty Images)

Praktický sprievodca dekódovaním dezinformácií čínskeho režimu (Komentár)

Pochopiť, čo je v dnešnej dobe pravda a čo lož, môže byť náročné a má to skutočné dôsledky na život. Sme vystavení mnohým vplyvom, niektoré môžeme vnímať, iné sú skrytejšie. Tradičné médiá a online platformy čoraz viac podliehajú influencerom, a to nielen na sociálnych sieťach.

Totalitné režimy používajú lži na ovládanie ľudí. Premeniť bielu na čiernu nie je problém. Lži na pravdu, to je jednoduché. A rozsah ich vplyvu sa nemusí nevyhnutne obmedzovať len na ich obyvateľstvo.

Klasickým príkladom je Čínska komunistická strana (ČKS). Tá sa neuspokojí len s tým, že kontroluje ľudí v Číne vrátane toho, čo si myslia, čomu veria a čo robia. Chce kontrolovať vplyv sveta na čínsky ľud – pretože sa obáva, čo sa stane s jej vládou, keď sa ľudia dozvedia pravdu.

Ako najlepšie kontrolovať Západ? Šíriť svoju propagandu. Opakujte ju. Bombardujte politikov alebo korporácie podnetmi alebo hrozbami. Nasýťte mediálne platformy. Alebo aspoň tie, ktoré na to naletia.

Keď však rozpoznáte prirodzenú povahu ČKS, môžete jej správy ľahko dekódovať. Alebo, ako všeobecné pravidlo, jednoducho opačným pohľadom na to, čo hovorí.

Napríklad British Medical Journal (BMJ) nedávno uverejnil článok o prvom známom človeku, ktorý prežil násilný odber orgánov v Číne, Čeng Peimingovi, ktorý odhaľuje šokujúce zločiny komunistického režimu páchané na praktizujúcich Falun Gongu. Článok v BMJ obsahoval aj vyhlásenie hovorcu čínskeho veľvyslanectva v Spojených štátoch, ktorý zopakoval dezinformačnú kampaň proti Falun Gongu používanú na „ospravedlnenie“ 25-ročného prenasledovania.

Odstránením slova „Falun Gong“ a jeho nahradením za slovo „ČKS“ sa však odhalí skutočný význam, a to, že [ČKS] je antihumánna, protináboženská rakovina spoločnosti.

Poľský pápež Ján Pavol II. pomohol ukončiť komunizmus v Poľsku. Je známy aj tým, že povedal, že komunizmus je antihumánnou silou. Komunizmus popiera existenciu Boha a snaží sa zničiť vieru ľudí v ich božský pôvod. Keď ľudia nemajú zmysel pre vyšší cieľ života, ľahko sa dajú ovplyvniť strachom alebo chamtivosťou – a opakované lži zo strany štátu sa môžu ľahko stať silnou pravdou.

Možno si budeme musieť ešte chvíľu počkať, kým sa toto prorocké dekódovanie stane skutočnosťou. Ale príde. Čínska komunistická strana predsa len nebude pokračovať. Všetky komunistické režimy sa zrútili, keď ľudia prestali prijímať ich lži.

Skutočné dôsledky

Tragédiou vplyvu ČKS na Čínu však je, že Západu trvalo tak dlho, kým sa prebudil. V júli 1999 ČKS začala kampaň na prenasledovanie Falun Gongu, ktorá prerástla do zločinu proti ľudskosti v podobe zabíjania násilným odoberaním orgánov. Falun Gong je duchovná prax zakorenená v princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie.

Potom, v roku 2001, Čína vstúpila do Svetovej obchodnej organizácie. Dve rôzne udalosti. Čínsky režim ich však spojil, aby od západných krajín požadoval mlčanie o ľudských právach a umožnil im tak profitovať z obchodu s Čínou. Výsledkom je, že ČKS beztrestne porušuje medzinárodné zmluvy o ľudských právach a obchodné predpisy.

Niektorí ľudia v Číne profitujú zo spojenectva s tamojšou stranou, zatiaľ čo drvivá väčšina čelí každodennému prežívaniu pod kontrolou komunistickej vlády – ale aj tí sa prebúdzajú.

Západ musí dekódovať lži čínskej komunistickej strany, rozpoznať, čo je pravda, a ísť cestou integrity bez nátlaku a korupcie, aby mohol vstúpiť do budúcnosti, ktorá si bude vážiť a chrániť naše spoločné slobody a ľudskosť.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj