Štvrtok 19. septembra, 2024
foto: Budiey / Flickr

Jedným z nových prostriedkov manipulácie v online priestore sú deepfake videá, upozorňuje NBÚ

Jeden z nových spôsobov ovplyvňovania v online prostredí sú tzv. deepfake videá, varuje Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

 Rozlíšiť pravosť videa pomôžu nezvyčajné pohyby tela a tváre, neprirodzený robotický hlas či zvláštny odtieň pokožky, upozorňuje Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v súvislosti s deepfake videami.

Tieto odporúčania sú súčasťou upozornenia vzhľadom na septembrové parlamentné voľby.

NBÚ predpokladá, že pred voľbami sa budú vyskytovať aj iné formy manipulácie obsahu a obrazu. Útočníci môžu využívať falošné účty na ovplyvňovanie verejnej mienky tým, že budú zverejňovať rôzne príspevky a obsah, čím sa pokúsia ovplyvniť verejný názor.

Čo sú deepfake videá

Deepfake je moderný výraz, ktorý vznikol spojením slov „deep learning“ a „fake“. Používa sa na označenie technológie, ktorá využíva umelú inteligenciu na vytvorenie klipu, kde sa môže do existujúceho videa vložiť napríklad tvár alebo hlas človeka.

Deepfake videá dokážu pôsobiť veľmi pravdivo a verne napodobňovať vzhľad a hlas známej osoby. Avšak táto osoba v skutočnosti hovorí nepravdivú správu, ktorú vytvoril útočník.

„Takéto deepfake videá môžu mať za cieľ zdiskreditovať osoby s významným postavením alebo zneužitím ich identity ovplyvňovať verejnú mienku pred a počas volieb. Rovnako môžu byť deepfake videá využité na rôzne podvodné aktivity,“ vysvetľuje NBÚ.

Identifikovať pravosť týchto videí je možné podľa neobvyklých pohybov alebo mimiky, najmä neprírodzených pohybov očí, žmurkania alebo otvárania úst. Ďalším varovným znakom je umelý robotický hlas či nesúlad medzi pohybom pier a vyslovenými slovami.

Falošné video môže prezradiť aj neprirodzené postavenie jednotlivých častí tela a tváre, nesúmerný pomer veľkosti hlavy k telu, neobvyklý farebný odtieň pokožky alebo nesúlad medzi farebným odtieňom tváre a zvyškom tela osoby.

Prečítajte si aj