Štvrtok 19. septembra, 2024
Dr. Gunther von Hagens, anatóm plastinujúci telá na výstavu Body Worlds (Foto: Body Worlds/Getty Images)

RÚVZ udelil organizátorovi výstavy ľudských tiel v Bratislave pokutu 30 000 eur

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava uložil organizátorovi výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave pokutu za porušenie zákona o pohrebníctve vo výške 30 000 eur. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla hovorkyňa RÚVZ Katarína Nosálová.

„Odvolanie organizátora výstavy voči rozhodnutiu o uložení pokuty odvolací orgán – Úrad verejného zdravotníctva SR – zamietol a rozhodnutie tunajšieho úradu potvrdil. Na základe vyššie uvedeného nadobudlo rozhodnutie tunajšieho úradu právoplatnosť,“ priblížila.

Organizátor podľa jej slov doteraz pokutu neuhradil. „Z toho dôvodu tunajší úrad vyzval organizátora výstavy na uhradenie predmetnej pokuty,“ dodala Nosálová.

Strana KDH pripomína, že Etická komisia Ministerstva zdravotníctva SR už v minulosti poukázala na rozporuplnosť a nezákonnosť výstavy. Podľa nich je tiež možné, že niektoré vystavené telá pochádzajú od väzňov totalitného režimu Čínskej komunistickej strany.

Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa v Bratislave konala od októbra 2023 do januára 2024. Viaceré organizácie, ako aj hnutie KDH ju kritizovali, pretože bola podľa nich v rozpore s etickým i právnym poriadkom, a žiadali kompetentných o riešenie situácie. Výstavu považoval za nevhodnú aj komisár pre deti Jozef Mikloško. Organizátori v reakcii na kritiku uviedli, že výstava bola plne dôstojná, etická, vzdelávacia, verejne prospešná a legálna.

Podobná výstava sa konala na Slovensku  v roku 2017 pod názvom Body The Exhibition. Voči tvrdeniu vystavovateľov, že ide o vzdelávaciu a vedeckú akciu, sa vtedy ohradili aj samotní lekári. Slovenská lekárska komora označila takúto prezentáciu ľudského tela za neetickú.

Vtedajšia prednostka Anatomického ústavu LF UK Eliška Kubíková sa vyjadrila, že výstava nie je edukačná, ak je ženská koža použitá na mužskom tele a telá sú vystavené v rôznych polohách. 

V roku 2019 sa kvôli tomuto podujatiu upravil Zákon o pohrebníctve, ktorý mal zabrániť tomu, aby sa u nás mŕtve telá vystavovali týmto spôsobom.

„Zdroj týchto tiel je nejasný, ale väčšina z nich, ak nie všetky, sú Číňania. V Číne ľudia nie sú ochotní darovať svoje orgány, ani nehovoriac o tom, že by nechali vystaviť svoje telo po tom, ako bola odstránená koža,“ uvádza stránka Minghui, ktorá sa zaoberá správami o prenasledovaní praktizujúcich Falun Gongu po celom svete a sústreďuje sa na správy z Číny.

Minghui ďalej uvádza, že podobne ako na výstave „BODIES… The Exhibition“ v USA, tieto telá boli plastinované Sui Hongjinom z lekárskej univerzity v Daliane (Dalian Medical University). Sui bol predtým študentom Gunthera von Hagensa, vynálezcu techniky plastinácie. Sui sa oddelil od svojho učiteľa a spojil sa s Premier Exhibitions, aby usporiadali tento druh výstav v mnohých krajinách.

Sui ani Hagens, vlastník výstavy Body Worlds, nedokázali poskytnúť dokumenty dokazujúce, že tieto telá pochádzajú od dobrovoľných darcov. Správa v NPR nenašla žiadnu jasnú papierovú stopu od zosnulého darcu plastinovaného tela. „Dr. Von Hagens… hovorí, že ich všetky získava iba z dôveryhodných zdrojov, ale žiaden cudzí človek neoveril, či by to nemohli byť, v najhoršom prípade, disidenti zabití v čínskych väzeniach, predaní cez sprostredkovateľa predaja tiel lekárskej škole a potom ukazovaní na verejnosti.“

Správa od Svetovej organizácie na vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu (WOIPFG) potvrdila, že namiesto „darov“ alebo „nevyžiadaných tiel“ mnoho tiel pochádza od praktizujúcich Falun Gongu, ktorí boli zabití komunistickým režimom.

Prečítajte si aj