Štvrtok 19. septembra, 2024
Spolulídri nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vľavo) a Tino Chrupalla počas tlačovej konferencie v Berlíne 2. septembra 2024, deň po regionálnych voľbách vo východných spolkových krajinách Sasko a Durínsko. (Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP via Getty Images)
»

Nemecko po voľbách: AfD stratila blokujúcu menšinu – krajinský volebný komisár opravil výsledok volieb

Krátko po vyhlásení predbežných výsledkov krajinských volieb v Sasku sa objavili náznaky, že výpočet mandátov v novom krajinskom parlamente bol nesprávny. Teraz je to oficiálne: AfD stratila jedno kreslo, a tým aj dôležitú možnosť uplatniť svoj vplyv v parlamente.

„V dôsledku softvérovej chyby bolo dnes večer zverejnené nesprávne rozdelenie mandátov podľa predbežných výsledkov,“ uvádza sa vo vyhlásení saského krajinského volebného splnomocnenca z 2. septembra.

V dôsledku toho AfD v Sasku teraz stratila blokujúcu menšinu. Pôvodne krajinská volebná správa oznámila, že AfD dosiahla 41 mandátov v krajinskom parlamente.

Po oprave teraz uvádza: „Podľa získaných hlasov majú Zelení a SPD o jeden mandát viac a CDU a AfD o jeden mandát menej, ako bolo uvedené.“

CDU má teraz 41 mandátov, AfD 40 mandátov, SPD 10 a Zelení 7.

Po tom, ako krajinský volebný úradník v Sasku oznámil predbežné výsledky krajinských volieb 2024 a príslušné rozdelenie mandátov, sa ozvali rôzne hlasy, ktoré vyjadrili pochybnosti o rozdelení mandátov v Sasku pre najmenej tri strany.

Rôzne médiá informovali o podozrení, že krajinský volebný úradník použil pri výpočte mandátov zastaraný postup. Zamestnanci platformy „Wahlrecht.de“ okrem iného uviedli, že počet hlasov pridelených stranám by sa mal vypočítať podľa metódy prideľovania mandátov Sainte-Laguë.

Štátny volebný úradník následne oznámil, že tieto informácie preskúma.

Blokovanie menšiny dáva väčší vplyv

Keďže AfD so 40 mandátmi z celkového počtu 120 v krajinskom parlamente už nemá viac ako tretinu, stratila teraz svoju blokujúcu menšinu.

Blokačná menšina znamená, že strana s viac ako tretinou kresiel v parlamente môže blokovať parlamentné uznesenia, ktoré si vyžadujú dvojtretinovú väčšinu.

Podľa starých pravidiel, ktoré by AfD zabezpečili 41 kresiel, by nebolo možné zmeniť saskú ústavu bez súhlasu AfD. Dvojtretinovú väčšinu si vyžaduje aj voľba saských ústavných sudcov, vymenovanie predsedu Štátneho dvora audítorov alebo niektoré štátne zákony. To by AfD umožnilo vyvíjať tlak napríklad na najvyššie súdy Saska.

AfD by mohla využiť svoju blokujúcu menšinu aj na zablokovanie vymenovania nových členov parlamentného kontrolného výboru. Tento orgán je zodpovedný za parlamentnú kontrolu Štátneho úradu na ochranu ústavy, bezpečnostného orgánu, ktorý zaradil saskú AfD do kategórie „určite pravicovo-extrémistická“ a monitoruje ju.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj