Štvrtok 19. septembra, 2024
Protestujúci dvíha plagát s portrétmi šiestich izraelských rukojemníkov, ktorých telá armáda vyzdvihla z južnej časti pásma Gazy, počas zhromaždenia rodín a podporovateľov rukojemníkov v Tel Avive 2. septembra 2024 počas pokračujúceho konfliktu v pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. (Foto: JACK GUEZ/AFP via Getty Images)

Izrael: Hamas „brutálne zavraždil“ 6 rukojemníkov krátko predtým, ako sa k nim dostala armáda

Izrael oplakáva smrť šiestich rukojemníkov, ktorých zabilo hnutie Hamas, uviedli v sobotu predstavitelia.

Rukojemníkov „brutálne zavraždili teroristi z Hamasu krátko predtým, ako sme sa k nim dostali“, uviedol v nedeľu ráno hovorca izraelskej armády (IDF) kontradmirál Daniel Hagari v aktualizácii prvých odhadov.

„V tomto bolestnom a ťažkom období sú moje myšlienky a srdce s rodinami zabitých rukojemníkov,“ povedal v sobotu minister obrany Yoav Gallant.

Za šesť zabitých rukojemníkov označil Oriho Danina, Alexandra Lobanova, Almoga Sarusiho, Carmela Gata, Edena Jerušalmiho a izraelského Američana Hersha Goldberga-Polina.

Gallant uviedol, že rukojemníci boli nedávno „chladnokrvne zavraždení“ krátko predtým, ako ich našla armáda, ktoré bojovali proti teroristom z Hamasu v podzemnom tuneli v oblasti Rafahu v pásme Gazy. Odvtedy boli nájdení a poslaní späť do Izraela na pochovanie.

„Srdce celého národa sa pri správe o vražde roztrieštilo na kúsky,“ povedal prezident Isaac Herzog na X.

„V mene štátu Izrael z celého srdca objímam ich rodiny a ospravedlňujem sa za to, že sme ich nedokázali bezpečne priviesť domov. Budeme naďalej neúnavne bojovať proti zločineckej, teroristickej organizácii Hamas, ktorá opäť dokázala, že jej snaha páchať vraždy a zločiny proti ľudskosti nemá konca kraja.“

Hagari dodal, že šesť tiel sa našlo počas bojov v tuneli neďaleko miesta, kde bol pred niekoľkými dňami nájdený zachránený rukojemník Farhan Alkadi. Alkadiho sa podarilo zachrániť a vrátiť do Izraela, kde sa opäť stretol so svojou rodinou.

Hovorca uviedol, že bezpečnostné sily odvtedy „dostali pokyn, aby konali mimoriadne opatrne, ešte opatrnejšie ako zvyčajne, s vedomím, že v oblasti sa môžu nachádzať ďalší rukojemníci“.

„Nemali sme informácie o presnej polohe rukojemníkov,“ povedal. „Boje prebiehali nad zemou a jednotky likvidovali teroristov aj počas včerajších bojov tam. Jednotky v tejto chvíli stále operujú v teréne.“

„Nedá sa slovami vyjadriť, čo rukojemníci prežili v zajatí Hamasu od 7. októbra, teda už 331 dní, a čo prežívajú ich rodiny. Dnes ráno nami všetkými táto správa otriasla.“

Premiér Benjamin Netanjahu sa v nedeľu ráno prihovoril národu. „Je to pre nás ťažký deň,“ povedal. „Spolu so všetkými občanmi Izraela som bol do hĺbky duše pobúrený hroznou, chladnokrvnou vraždou šiestich našich rukojemníkov.“

Izraelčania sú rozdelení v názore na to, aký je najlepší prístup na zabezpečenie bezpečného návratu rukojemníkov uprostred jednostranných rokovaní s Hamasom.

Niektoré rodiny unesených z pravicovo orientovaného Fóra Tikva podporujú Netanjahuov prístup ku kríze s rukojemníkmi. Iné rodiny z Fóra rodín rukojemníkov a nezvestných osôb však chcú, aby vláda pristúpila na požiadavky Hamasu, pretože veria, že by to zabezpečilo bezpečné prepustenie ich zajatých rodinných príslušníkov.

Hamas požaduje, aby sa Izrael vzdal kontroly nad Filadelfským koridorom, ktorý poskytuje Hamasu vstup do pásma Gazy z Egypta. Koridor umožňuje teroristickej skupine presúvať ľudí, zásoby a zbrane do Gazy a z Gazy.

Netanjahu odoláva tlaku, aby ustúpil požiadavkám Hamasu, a tvrdí, že neustále vyvíja úsilie o prepustenie zostávajúcich rukojemníkov napriek tomu, že Hamas od decembra odmieta viesť skutočné rokovania a 27. mája a 16. augusta odmietol dve dohody o rukojemníkoch.

Tlak vyvinul aj minister obrany Gallant, ktorý v príspevku na X vyzval kabinet, aby sa v nedeľu „okamžite zišiel“ a zvrátil štvrtkové rozhodnutie. Nespresnil, o aké rozhodnutie ide.

„Je príliš neskoro pre unesených, ktorí boli chladnokrvne zavraždení,“ povedal Gallant. „Unesení, ktorí zostávajú v zajatí Hamasu, sa musia vrátiť domov. Štát Izrael sa zúčtuje so všetkými vodcami a vrahmi Hamasu až do posledného.“

Netanjahu reagoval vyhlásením, že on a jeho vláda sú naďalej odhodlaní „pokračovať v úsilí o dosiahnutie dohody, ktorá vráti všetkých našich rukojemníkov a zabezpečí našu bezpečnosť a našu existenciu“.

Dodal, že zatiaľ čo „Hamas naďalej vytrvalo odmieta všetky návrhy“, Izrael v posledných dňoch intenzívne rokoval so sprostredkovateľmi. „Presne v tom istom čase zavraždil šesť našich rukojemníkov. Kto vraždí rukojemníkov, nechce dohodu,“ povedal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj