Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) predseda SNS Andrej Danko a štátny tajomník pre šport Ján Krišanda počas futbalových majstrovstiev Európy v nemeckom Frankfurte. (Foto: FB / Andrej Danko - predseda SNS)

SNS chce oslobodiť 13. a 14. plat od daní i odvodov a zaviesť športové poukazy. Tieto skupiny obyvateľov si prilepšia

Slovenská vláda je nútená šetriť a chystá konsolidačný balík opatrení. Ten by mal do rozpočtu priniesť potrebných 1,4 miliardy eur. Na druhej strane koaličná SNS do Národnej rady predložila hneď niekoľko návrhov noviel, ktoré budú predstavovať ďalšie výdavky pre štát. Hoci si je strana vedomá negatívnych dopadov na štátny rozpočet, tieto v návrhoch nevyčísľuje. Ak však zákony budú schválené, určité skupiny občanov z nich budú profitovať. O čistý fiškálny príjem si prilepšia lojálni zamestnanci poberajúci 13. či 14. plat. V oblasti športu sa má zaviesť inštitút superodpočtu a polepšiť by si mohli tréneri. Národniari majú pripravený aj návrh na finančnú podporu zdravého životného štýlu detí a mládeže v podobe športových poukazov pre zamestnancov s deťmi. Prispievať na šport detí však budú musieť zamestnávatelia.

13. a 14. plat bez daní a odvodov

Z dielne poslancov Slovenskej národnej strany (SNS) prichádza niekoľko návrhov. Jedným z nich je novela zákona o dani z príjmov, po schválení ktorej by mohlo dôjsť k oslobodeniu 13. a 14. platu zamestnancov od dane z príjmov a odvodov. V prípade, že parlament odobrí zákon, mohol by byť účinný od 1. januára 2026.

Podľa poslancov Dagmar Kramplovej, Milana Garaja, Andreja Danka a Adama Lučanského, ktorí sa pod návrh podpisujú, je potrebné reagovať na rastúce životné náklady, infláciu a ekonomické zásahy postihujúce slovenské domácnosti. Napriek tomu, že predkladatelia sú si vedomí, že návrh povedie k negatívnym fiškálnym dopadom, argumentujú výhodami pre zamestnancov v podobe podpory ich finančnej stability a domácej spotreby. 13. a 14. plat dostávajú zamestnanci v období letných prázdninových výdavkov, dovoleniek, či vianočnočných sviatkov.

„Meritom tohto opatrenia je posilniť finančnú odolnosť domácností, najmä v období letných dovoleniek a vianočných sviatkov, kedy je dodatočný príjem obzvlášť vítaný. Zároveň sa tým podporí lojalita zamestnancov k zamestnávateľom, čo je dôležité v období, keď trh práce čelí rastúcej konkurencii a nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily,“ poznamenali poslanci.

Novela okrem zvyšovania čistého príjmu zamestnancov má nabádať zamestnávateľov na vyplácanie týchto benefitov, keďže z danej sumy nebudú platiť odvody. Predkladatelia v dôvodovej správe pripomenuli, že návrh nadväzuje na podobnú úpravu z minulosti prijatú v roku 2019.

Podmienky

Zákonodarci koaličnej SNS navrhujú, aby bola od dane a odvodov na sociálne a zdravotné poistenie oslobodená suma extra platov najviac vo výške 500 eur za rok, čím sa zvýši disponibilný príjem zamestnancov. Ak bude zamestnancovi v rámci týchto platov vyplatený príjem vyšší ako päťsto eur, do základu dane bude zahrnutá prevyšujúca čiastka.

Aby si zamestnanec mohol zvýšiť svoj čistý disponibilný príjem z 13. platu, musí byť zamestnaný u toho istého zamestnávateľa aspoň 12 mesiacov k 30. aprílu daného roka a výška 13. mzdy vyplatenej v júni musí dosiahnuť minimálne úroveň priemerného mesačného zárobku zamestnanca.

Za účelom oslobodenia od dane a odvodov v prípade 14. platu musí byť zamestnanec u toho istého zamestnávateľa zamestnaný 24 mesiacov k 31. októbru daného roka. Zároveň, zamestnávateľ už predtým musel vyplatiť 13. plat, ktorý spĺňa kritériá na oslobodenie od dane.

Vyššie uvedené podmienky majú podľa mienky predkladateľov zaručiť, že oslobodenie od odvodov a dane z príjmov sa bude vzťahovať predovšetkým na stabilných a dlhodobo zamestnaných pracovníkov, čo by malo podporiť ich lojalitu a prispieť k stabilizácii pracovnej sily.

Pomoc trénerom

Ďalšie oslobodzovanie od dane z príjmov až do výšky 500 eur mesačne môže potešiť trénerov. Národniari navrhujú zaviesť oslobodenie pre príjmy trénerov a zároveň plánujú stanoviť aj maximálny odvodový limit. Túto informáciu poskytla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

SNS si od tejto zmeny sľubuje uľahčenie práce trénerom a predpokladá, že zákon bude vnímaný pozitívne. „Cieľom je zmierniť finančné zaťaženie trénerov a športových organizácií, čo má podporiť rozvoj športu na Slovensku,“ informovala strana.

“Obdobne sa zavádza úprava oslobodenia od dane vo vzťahu k príjmu do výšky 500 eur plynúcemu z pracovného pomeru medzi osobami, ktoré sú trénermi zapísanými v registri fyzických osôb v športe, a športovými organizáciami,“ vyplýva z návrhu zákona.

Inšitút superodpočtu

Podľa predkladaného návrhu zákona by sa mal zaviesť nový inštitút tzv. superodpočtu v oblasti športu. Ten by mohol slúžiť ako motivačný faktor pre investície do športu na Slovensku zo strany súkromného sektora. Súčasťou návrhu sú nové ustanovenia, ktoré určujú maximálny mesačný vymeriavací základ pre športovcov profesionálov a športové kluby – ich zamestnávateľov. 

Tento maximálny vymeriavací základ bude stanovený na úrovni priemernej mesačnej mzdy platnej v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa platí poistné.

Národniari považujú podporu trénerov za podstatnú pre udržanie kvality a ďalšieho rozvoja športu. „Týmto krokom SNS zabezpečí, že tréneri budú mať lepšie podmienky na svoju prácu a športové kluby budú môcť efektívnejšie riadiť svoje financie,“ ozrejmila Škopcová.

Športové poukazy pre deti

Koaličná strana taktiež navrhuje zaviesť povinnosť pre zamestnávateľov v podobe poskytnutia príspevku na športovú činnosť dieťaťa. Podobne ako pri rekreačných poukazoch, pod vznik ktorých sa predseda strany Danko v roku 2019 podpísal, povinnosť by sa mala týkať tých zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú najmenej 50 zamestnancov a boli by povinní ho poskytovať vo výške 55 % oprávnených výdavkov, najviac však v sume 275 eur za rok na všetkyd eti zamestnanca spolu.

„Návrh zákona preto podporuje účasť detí na organizovaných športových aktivitách, čím sa zabezpečí nielen ich fyzický, ale aj psychický rozvoj,“ poznamenali poslanci SNS. Súčasná legislatíva umožňuje zamestnávateľom poskytovať príspevok dobrovoľne.

Prekladatelia veria, že návrh prispeje k zlepšeniu zdravia detí, ako aj k zlepšeniu zdravotného a sociálneho systému, čím sa znížia výdavky na zdravotnú starostlivosť a stúpne kvalita života. Športové organizácie budú môcť vystavovať účtovné doklady potrebné na získanie príspevku, čo podľa poslancov prispeje k zvýšeniu ekonomickej aktivity týchto subjektov. Návrh zákona bude mať mierne negatívne dopady na štátny rozpočet, no zároveň má kladne ovplyvniť podnikateľské a sociálne prostredie, predpokladajú v SNS.

Zámer zavedenia novej povinnosti pre zamestnávateľov, ktorá sa nápadne podobá na rekreačné poukazy, je podpora zdravého životného štýlu detí a mládeže. Aj v súčasnosti môžu rodičia využiť rekreačný poukaz na športovú činnosť detí, sústredenia, športové tábory, ba dokonca lyžiarske výcviky organizované školou počas prázdnin. Podmienkou však je, že aktivita musí trvať aspoň dva dni a termín jej konania musí byť v rámci oficiálne stanoveného obdobia prázdnin. Ďalíšm obedzením je vek. Preplatenie časti výdavkov na šport detí v súčasnosti v rámci rekreačného poukazu môžu žiadať rodičia detí, ktoré navštevujú základnú školu, prípadne nižšie ročníky osemročných gymnázií.

Prečítajte si aj