Štvrtok 19. septembra, 2024
Bezpečnostný personál Talibanu stojí na stráži, keď afganská žena v burke (vpravo) kráča po ulici na trhu v okrese Baharak v provincii Badachšán 26. februára 2024. (Foto: WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images)

Šéf OSN pre ľudské práva: Nový zákon Talibanu robí zo žien „tiene bez tváre“

Šéf OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval Taliban, aby zrušil viacero zákonov, ktoré boli prijaté koncom augusta, pričom uviedol, že ženy v Afganistane sú kvôli nim nútené stať sa „tieňmi bez tváre a hlasu“.

Tieto zákony, ktoré majú byť podľa Talibanu prevenciou voči nerestiam a podporovať mravnosť, zakazujú ženám na verejnosti rozprávať a odhaľovať svoju tvár. Do platnosti boli uvedené 22. augusta po tom, ako ich schválil najvyšší afganský vodca Hajbatulláh Áchúndzáda.

Na tlačovom brífingu Türk uviedol, že tieto zákony „upevňujú politiku, ktorá kompletne potláča prítomnosť žien na verejnosti, umlčuje ich hlasy a zbavuje ich individuálnej autonómie, čím sa z nich v skutočnosti snaží urobiť bezduché tiene bez tváre a hlasu“.

Rakúska právnička, ktorá je od októbra 2022 vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva, uviedla, že tento prístup je „absolútne neprípustný“.

Vo vyhlásení na webovej stránke OSN Türk uviedol, že legislatíva „posilňuje viaceré existujúce obmedzenia, ktoré porušujú základné ľudské práva (žien) vrátane ich práva na slobodu pohybu, slobodu prejavu a práva na život bez diskriminácie“.

Zákony vyžadujú, aby ženy nosili oblečenie, ktoré zakrýva celé ich telo od hlavy až po päty vrátane tváre, zakazujú dopravným spoločnostiam prepravovať ženy, ak ich nesprevádza mužský príbuzný, a zakazujú ženám rozprávať na verejnosti, uviedol hovorca.

OSN uviedla, že právne predpisy sú nejasne definované a ovplyvňujú tiež právo osôb vyznania iného náboženstva.

Taliban, sunnitská moslimská organizácia, považuje za kacírstvo nielen kresťanstvo, judaizmus a hinduizmus, ale aj iné islamské náboženské skupiny a denominácie, ako sú šiitskí moslimovia a moslimská komunita Ahmadíja.

OSN vyjadrila znepokojenie aj nad tým, že zákon dáva „štátnym zástupcom široké právomoci pri zadržiavaní ľudí, ukladaní trestov alebo pri predkladaní prípadov súdom“.

Po stiahnutí amerických síl  z Afganistanu v roku 2021 a opätovnom obsadení Kábulu Talibanom, bolo zriadené ministerstvo pre „šírenie mravnosti a prevenciu nerestí“, ktoré vytvorilo tieto zákony. Médiá v Afganistane majú v súčasnosti zakázané uverejňovať akékoľvek zábery ľudí, či už mužov alebo žien.

OSN uviedla, že tieto zákony sú „jasným porušením záväzkov Afganistanu vyplývajúcich z medzinárodného práva o ochrane ľudských práv“.

Organizácia UNESCO, jedna z ďalších agentúr OSN, začiatkom tohto mesiaca obvinila Taliban, že zámerne pripravil 1,4 milióna dievčat v Afganistane o možnosť vzdelávať sa.

Podľa výkladu islamského práva (šaría), ktorý uplatňuje Taliban, by sa dievčatá po skončení šiesteho ročníka nemali ďalej vzdelávať.

V reakcii na kritiku nových zákonov vydal hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vyhlásenie, v ktorom uviedol: „Vyzývame na dôkladné pochopenie týchto zákonov a úctivé uznanie islamských hodnôt. Odmietanie týchto zákonov bez takéhoto pochopenia je podľa nás prejavom arogancie.“

Pôvodný článok 

Prečítajte si aj