Štvrtok 19. septembra, 2024
Sídlo E& v Abú Dabí, Spojené arabské emiráty (By Maryasudheer - Own work, CC BY-SA 4.0)

Skupina PPF predáva svoj väčšinový podiel v O2 spoločnosti zo Spojených arabských emirátov

Novým majiteľom 50% podielu plus jednej akcie bude firma e& (Emirates Telecommunication Group Company). Táto spoločnosť kupuje rovnaké podiely od skupiny PPF Telecom Group na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku. Súčasťou dohody nie je mobilný operátor O2 Česká republika a.s. a poskytovateľ telekomunikačnej infraštruktúry CETIN a.s.

Dohoda bola podpísaná oboma stranami v utorok 1. augusta za 2,15 miliardy eur. Súčasťou dohody je aj zmluvný bonus vo výške 350 miliónov eur pre PPF, ktorý sa vyplatí v prípade, že určité finančné ciele budú prekročené do troch rokov od transakcie. Ak sa to nepodarí, musí sa vrátiť časť kúpnej ceny vo výške 75 miliónov eur.

Jiří Šmejc, generálny riaditeľ skupiny PPF, komentoval dohodu o partnerstve s e& takto: „Nákupná cena, ktorá spolu so zmluvnými bonusmi môže dosiahnuť až dve a pol miliardy eur, z finančného hľadiska znamená jednu z najväčších transakcií, ktoré PPF kedy vykonal. Som hrdý na to, ako bola skupina schopná vyhodnotiť toto aktívum od jeho nákupu.“

Firma e&, predtým Etisalat, vznikla v roku 1976 ako telefónna spoločnosť av a v súčasnosti je globálnou telekomunikačnou skupinou pôsobiacou v 16 krajinách. Dnes je v Spojených arabských emirátoch najväčšou telekomunikačnou spoločnosťou.

PPF Telecom Group má 18 miliónov mobilných zákazníkov, 1,1 milióna zákazníkov pevných vysokorýchlostných internetových služieb a viac ako 700 000 predplatiteľov internetovej televízie. Zamestnáva celkovo 12 700 ľudí.

Očakáva sa ešte schválenie transakcie regulačnými orgánmi. Ukončenie transakcie sa predpokladá v prvom štvrťroku 2024.

Prečítajte si aj