Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke vrtuľník Leonardo AW 189. (Zdroj: Julian Herzog / wikipedia)

Ministerstvo vnútra: Vrtuľník zakúpený bývalým vedením, by mohol do SR priletieť v septembri

Vrtuľník Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorý priamym zadaním kúpilo ešte bývalé vedenie rezortu, by na Slovensko mohol priletieť v septembri. Uviedol to hovorca MV SR Matej Neumann.

Ako spresnil, vrtuľník už od švajčiarskych úradov dostal overenie o letovej spôsobilosti. Pre jeho dopravenie na Slovensko je potrebné splniť podmienky dodania z nákupnej zmluvy. Potom sa začne výcvik špecializovaných útvarov a letových posádok. Potrvá šesť až deväť mesiacov.

Zdržanie procesu podľa MV spôsobilo najmä predbežné opatrenie vydané súdom o určenie neplatnosti zmluvy. Žiadala oň žalujúca spoločnosť Bell Textron. Súd napokon rozhodol v prospech ministerstva na jeseň minulého roku.

„Ministerstvo vnútra však až do vydania právoplatného rozhodnutia nemohlo pokračovať v plnení zmluvného vzťahu, v dôsledku čoho došlo k zrušeniu plánových úkonov vyplývajúcich zo zmluvy s dodávateľom,“ vysvetlil Neumann.

Vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov kúpilo MV SR v januári za vyše 13 miliónov eur priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo za nevyhnutný na zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Vrtuľníky využívajú policajti, hasiči či záchranári napríklad pri pátraní, hasení požiarov, ale aj pri ochrane štátnej hranice.

ÚVO nezistil porušenie zákona pri nákupe vrtuľníka priamym rokovacím konaním

Prečítajte si aj