Štvrtok 19. septembra, 2024
Zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg prichádza vypovedať pred senátny justičný výbor vo Washingtone DC 31. januára 2024 (Madalina Vasiliu/ The Epoch Times))
»

M. Zuckerberg ľutuje cenzurovanie obsahu na Facebooku počas covidu

Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg oznámil, že na spoločnosť Facebook bol vyvíjaný tlak zo strany americkej federálnej vlády za účelom cenzurovania obsahu o covide-19, a teraz ľutuje, že sa týmto požiadavkám platforma podvolila.

V liste z 26. augusta zaslanom republikánskemu predsedovi Justičného výboru Snemovne reprezentantov Jimovi Jordanovi technologický miliardár napísal, že vysoko postavení úradníci Bidenovej administratívy tlačili na jeho spoločnosť prevádzkujúcu sociálne médiá, aby cenzurovala informácie o covide-19.

„V roku 2021 úradníci z Bidenovej administratívy, vrátane Bieleho domu, opakovane niekoľko mesiacov tlačili na naše tímy, aby cenzurovali určitý obsah o covide-19, vrátane vtipov a satiry, a dávali najavo frustráciu, keď sme s tým nesúhlasili ,“ uviedol.

„Nakoniec to bolo naše rozhodnutie, či obsah stiahneme alebo nie, a za svoje rozhodnutia sme zodpovední, vrátane zmien súvisiacich s covidom-19, ktoré sme v dôsledku tohto nátlaku presadzovali.“

Zuckerberg neuviedol konkrétny príklad typu informácií, ktoré sa federálna vláda podľa neho snažila potlačiť.

Počas koronavírusovej krízy platformy sociálnych médií, vrátane Facebooku, cenzurovali obsah, ktorý považovali za dezinformácie o víruse SARS-CoV-2, lockdownoch, vakcínach alebo ktorý bol inak v rozpore s jej zásadami.

Zuckerberg si myslí, že pri spätnom pohľade s dnešnými informáciami by k rovnakým rozhodnutiam zrejme platforma nepristúpila. Tvrdí, že platforma je pripravená také pokusy odraziť, ak by sa vláda pokúsila znovu zasahovať.

„Domnievam sa, že nátlak vlády bol zlý, a ľutujem, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie,“ napísal.

„Ako som vtedy povedal našim tímom, som pevne presvedčený, že by sme nemali zľavovať z našich obsahových štandardov kvôli tlaku akejkoľvek administratívy tak či onak, a sme pripravení vzdorovať, ak sa niečo také bude opakovať.“

V liste sa vyjadril aj k „Chan Zuckerberg Initiative“, svojmu filantropickému projektu so 400 miliónmi dolárov na podporu volebnej infraštruktúry v roku 2020.

„Išlo o to, aby miestne volebné úrady po celej krajine mali k dispozícii prostriedky, ktoré potrebujú na to, aby pomohli ľuďom bezpečne voliť počas globálnej pandémie,“ napísal.

Dodal, že v tohtoročných voľbách takú iniciatívu vyvíjať nebude, aby nebol obviňovaný z toho, že ich akýmkoľvek spôsobom ovplyvňuje.

V liste Jordanovi tiež pripustil, že varovanie FBI o tzv. „ruských dezinformáciách“ o notebooku Huntera Bidena pred voľbami 2020, ktoré publikoval denník New York Post, sa nakoniec ukázalo ako neopodstatnené.

Denník Epoch Times sa obrátil na Biely dom so žiadosťou o komentár k tvrdeniu Marka Zuckerberga, ale do doby zverejnenia článku nedostal odpoveď.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj