Štvrtok 19. septembra, 2024
Nemecká spolková polícia skontrolovala v rámci komplexných hraničných kontrol pri príležitosti majstrovstiev Európy vo futbale viac ako 1,6 milióna osôb prekračujúcich hranice (Pixabay/ Jonas-Augustin)
»

Budú v Nemecku trvalé hraničné kontroly? Susedné krajiny sa obávajú o Schengenskú dohodu

Útok v Solingene z minulého piatku 23. augusta vyvolal požiadavku po plošnom obnovení hraničných kontrol pri vstupe do Nemecka. Volá potom najmä nemecká strana CDU. Mali by sa týkať hraníc so všetkými susednými krajinami Nemecka. Zatiaľ čo lokálne kontroly, ktoré sú v platnosti už zhruba deväť mesiacov, boli sprevádzané poklesom počtu neoprávnených vstupov, susedné krajiny sa obávajú o schengenský systém.

Schengenský systém nevylučuje hraničné kontroly, ale považuje ich len za výnimku

Cieľom Schengenskej zmluvy, ktorá bola uzavretá v roku 1985 a na ktorú v 90. rokoch nadviazalo niekoľko dohôd, bolo vytvoriť európsky priestor bez kontrol na vnútorných hraniciach. To malo umožniť občanom EÚ uplatňovať ich štyri základné slobody podľa európskych zmlúv.

Hraničné kontroly by preto nemali byť úplne vylúčené. Ich zavedenie však musí byť oznámené a malo by zostať časovo obmedzené. Predĺženie by malo byť možné iba v naliehavých prípadoch potreby. Stacionárne kontroly zavedené v Bavorsku v roku 2015 pre cestujúcich vstupujúcich z Rakúska však platia dodnes.

V októbri minulého roka zaviedla spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová stacionárne hraničné kontroly aj na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom. Počas majstrovstiev Európy vo futbale a olympijských hier boli tieto kontroly posilnené a náhodné kontroly boli organizované aj s ohľadom na Francúzsko.

Výrazné zníženie počtu nepovolených prechodov

Hraničné kontroly, ktoré sú v súčasnosti zavedené pre cestujúcich z Rakúska, zostanú v platnosti až do 11. novembra. Súčasný stav na pozemných hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom bude preskúmaný 15. decembra.

Ministerka Faeserová vyhlásila, že kontroly zostanú v platnosti, kým sa počet nelegálnych prekročení hraníc výrazne nezníži. Podľa posledných údajov sa tak už stalo. Ako nedávno informoval denník Rheinische Post, počet neoprávnených vstupov výrazne klesol z takmer 130 000 v predchádzajúcom roku na doterajších 53 000 vstupov. Podľa situačnej správy Spolkového kriminálneho úradu (BKA) bol v minulom roku zaznamenaný najvyšší počet neoprávnených prekročení hraníc od roku 2016.

Nemecký policajný zväz (GdP) sa ku kontrolám na hraniciach stavia aj naďalej kriticky a pochybuje o ich dlhodobej účinnosti. Organizácia poukazuje na to, že ich údržba vyžaduje značné personálne náklady. Okrem toho by sa pašeráci kontrolám prispôsobili a hľadali by alternatívne prepravné trasy.

Útočník zo Solingenu nevstúpil do krajiny zo štátu schengenského priestoru

Sýrsky žiadateľ o azyl, podozrivý z útoku v Solingene, pricestoval v decembri 2022 z Bulharska – krajiny, ktorá v tom čase ešte nebola členským štátom Schengenu.

Tento krok CDU vyvolal v susedných krajinách znepokojenie. Niekoľko vládnych predstaviteľov sa obáva možného dominového efektu, ktorý by mohol otriasť celým schengenským systémom.

Hana Malá z českého ministerstva vnútra pre Euractiv uviedla, že prístup požadovaný EÚ je „zásadnou odchýlkou ​​od súčasnej legislatívy a samotného princípu Schengenu“. Problém je potrebné riešiť „na najvyššej politickej úrovni a naprieč Európou“.

Obavy vyjadruje aj poľské ministerstvo vnútra. Existujúce kontroly už viedli k „problémom v pohraničnom styku“. Namiesto úvah o zavedení trvalých kontrol by mal Berlín zvážiť „skoré zrušenie kontrol na poľských hraniciach a prípadné alternatívne opatrenia“.

Zelení: Úspechy hraničných kontrol sú „veľmi sporné“

Podľa Bruselu je európska ekonomika veľmi otvorená. Preto je „hladké fungovanie schengenského priestoru zásadné“. Trvalé znovuzavedenie hraničných kontrol na všetkých nemeckých priechodoch sa v zostávajúcom období koaličnej vlády kvôli Zeleným pravdepodobne nepodarí.

Tí už v liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej vyjadrili obavy z existujúcich hraničných kontrol. Nie sú vraj v súlade s právom EÚ, pretože kontroly tohto druhu sú „povolené iba vo výnimočných prípadoch, na prísne obmedzenú dobu a ako poslednú možnosť“. S odkazom na priložený odborný posudok spochybňujú aj predchádzajúce správy o úspechu. Tie sú podľa autorov „veľmi pochybné a v mnohých prípadoch štatisticky nepreukázané“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj