Nedeľa 22. septembra, 2024
Cuketové muffiny (foto: Anikó Hanzlová)
»

Ochutnali ste už cuketové muffiny? S týmto receptom ich hravo zvládnete

Keď už neviete, ako by ste použili prebytočné cukety zo záhrady, možno prišiel čas na nový experiment. Cuketa totiž nie je iba výborný slaný pokrm. Môžete z nej pripraviť aj sladké koláče a zákusky. Dnes vám prinášame úplne jednoduchý, obľúbený recept na vláčne cuketové muffiny s kúskami čokolády. Či už na oslavu, do školy, na výlet alebo na piknik, hodia sa na každú príležitosť a nikdy nesklamú. 

Ich príprava je jednoduchá a za pomerne krátky čas máte na stole nielen chutnú, ale aj zdraviu prospešnú vitamínovú bombu s minerálnymi látkami. Cuketa totiž obsahuje vitamín A, B, C, E, K, bielkoviny a vlákninu. Z minerálnych látok v nej možno nájsť draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, meď, mangán a zinok.

Suroviny:

350 g cukety (asi dve menšie)

150 g cukru

1 ks vanilkový cukor

1 ks kypriaci prášok

1,5 čajovej lyžičky škorice

100 g čokolády na varenie

2 vajíčka

150 ml slnečnicový olej

50 ml kokosový olej 

250 g polohrubej múky

košíky na muffiny

Postup:

  1. Ošúpeme si cuketu a nastrúhame ju na hrubom strúhadle. Pokiaľ by ste nemali malé cukety, z veľkých je potrebné odstrániť jadierka. Pridáme vajíčka, cukor, škoricu a premiešame. Prilejeme olej a znova dôkladne zamiešame. Keby ste doma nemali kokosový, pokojne namiesto neho použite slnečnicový. 
  1. Do masy postupne primiešavame múku a kypriaci prášok.
  1. Nakoniec ešte nadrobno nasekáme čokoládu. Môže byť mliečna alebo horká, podľa toho, akú preferujete. 
  1. Do formy na muffiny poukladáme košíčky, do ktorých dávkujeme hotové cesto lyžicou. Ak máte radi čokoládu, môžete nakrájať väčšie kúsky a vložiť ich do cesta. Rovnako môžete do neho pridať aj kúsky ovocia, ako napríklad broskyne nakrájané na kocky.
  1. Po naplnení formičiek vložíme plech do vyhriatej rúry a pri 180 stupňoch pečieme muffiny zhruba 25-30 minút.
  1. Po vytiahnutí ich preložíme na tanier alebo sklenenú misu, kde ich môžeme po vychladnutí ozdobiť práškovým cukrom, ale dobrou voľbou je aj šľahačka.

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj