Nedeľa 22. septembra, 2024
Práce na poli počas 13. ročníka podujatia s názvom Gazdovania na Hriňovských lazoch na Raticovom vrchu v meste Hriňová v okrese Detva v sobotu 24. augusta 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

Na Raticovom vrchu pri Hriňovej predviedli, ako sa kedysi gazdovalo (+Foto)

Na Raticovom vrchu v Hriňovej v okrese Detva v sobotu ukázali, ako sa kedysi gazdovalo. So začiatkom o 10.00 h sa tam konalo tradičné podujatie Gazdovanie na Hriňovských lazoch, ktorého základnou myšlienkou je prezentácia starých remesiel a spôsobov hospodárenia na Podpoľaní.

Ako informuje mesto Hriňová na svojej internetovej stránke, návštevníci sa môžu tešiť na ukážky poľnohospodárskej techniky a tradičných poľnohospodárskych prác a remesiel. Navštíviť tiež môžu výstavu krojov a retro hračiek či niekoľko dvorov s regionálnymi špecialitami.

Tradičné orania volmi počas 13. ročníka podujatia s názvom Gazdovania na Hriňovských lazoch na Raticovom vrchu v meste Hriňová v okrese Detva v sobotu 24. augusta 2024. (FOTO TASR – Ján Krošlák)
Tradičné kosenie (FOTO TASR – Ján Krošlák)

Súčasťou podujatia je aj kultúrny program, ktorý bude najprv prebiehať na malom a neskôr na hlavnom pódiu, kde sa uskutoční galaprogram Vitajte v Hriňovej. Chýbať nebudú ani sprievodné podujatia, ako ekohry, drevený kolotoč, vozenie sa na poníkoch či divadelné predstavenia určené pre deti, ale i dospelých. V sobotu predpoludním je na programe i traktorový sprievod lazmi.

V sobotu večer sa na Raticovom vrchu uskutoční tiež 18. ročník medzinárodného festivalu ľudových hudieb s názvom Muziky pod Poľanou. V galaprograme so začiatkom o 19.00 h vystúpia ľudové hudby z regiónu, z Telgártu i Čierneho Balogu. Program venujú rómskym muzikantom. V nedeľu (25. 8.) bude pokračovanie, pietna spomienka obetiam havárie autobusu s folkloristami z roku 2007 i program na Podpolianskom námestí v Hriňovej.

Mlátenie slamy (FOTO TASR – Ján Krošlák)
Tradičné šúpanie kukurice (FOTO TASR – Ján Krošlák)
Tkanie kobercov (FOTO TASR – Ján Krošlák)

Prečítajte si aj