Štvrtok 19. septembra, 2024
Ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister financií Ladislav Kamenický na návšteve Číny (Foto: FB Denisa Saková)
, »

KDH kritizuje návštevu Sakovej a Kamenického v Číne: Tieto investície neprinášajú kvalitnú prácu a likvidujú domáce firmy

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) sú v týchto dňoch na návšteve Číny. V provincii Anhui už stihli rokovať s čínskou vládou, čínskou spoločnosťou Gotion o baterkárni v Šuranoch, ako aj s predstaviteľmi čínskej firmy Huawei. Ich návšteva sa stretla s ostrou kritikou opozičnej strany KDH, ktorá upozorňuje na ekonomické a bezpečnostné hrozby vyplývajúce zo spolupráce s komunistickou Čínou. 

Poslanec za KDH Jozef Hajko a člen výborov pre hospodárske záležitosti kritizuje neschopnosť vlády orientovať sa na kvalitných partnerov s dlhodobým prínosom pre slovenskú ekonomiku:  „Namiesto toho, aby vláda prestala habkať, hľadá spasenie v spolupráci s komunistickou Čínou. A namiesto toho, aby zodpovednou politikou podporovala konkurencieschopnosť slovenských spoločností, ich takto len naďalej zneisťuje.”

Europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann, ktorá sa dlhodobo venuje ekonomickým dopadom spolupráce Číny na krajiny EÚ, poukazuje na neefektivitu a jednostrannosť ekonomických vzťahov s Čínou: „Zo skúsenosti iných krajín vieme, že neraz museli z takýchto investícií vycúvať, keďže neprinášajú ani kvalitnú prácu a navyše likvidujú domáce firmy,” vysvetľuje vo svojom Facebookovom príspevku. Navyše, čínske investície podľa nej nepodporujú domáce reťazce, ale sú napojené na čínske dodávateľské reťazce, čím maria prínos pre krajinu, do ktorej prichádzajú. 

Hnutie tiež kritizuje miesto návštevy, keďže provincia Anhui sa „podľa dostupných informácií spája s využívaním nútených prác a takzvanými „prevýchovnými tábormi“ komunistického režimu, do ktorých zatvára náboženské a etnické menšiny či politických väzňov,” zdôrazňuje Lexmann. 

Poslanec za KDH František Mikloško v tejto súvislosti dodáva: „Vlastná skúsenosť s totalitou by nás mala naučiť chrániť základné ľudské práva namiesto toho, aby sme sa spoluprácou takto stávali spoluzodpovednými za zločiny komunistického režimu.”

Prečítajte si aj