Sobota 5. októbra, 2024
„Robot Han“ čaká na pódiu pred diskusiou o budúcnosti ľudstva počas ukážky umelej inteligencie spoločnosti Hanson Robotics na technologickej konferencii RISE v Hongkongu 12. júla 2017 (Isaac Lawrence/AFP/Getty Images)

Pracovné pozície, ktoré by mohla nahradiť umelá inteligencia – varovanie expertov

Správy o schopnostiach systému umelej inteligencie ChatGPT absolvovať univerzitné skúšky a vytvárať správy, viedli niektorých odborníkov k varovaniu, že v budúcnosti už možno nebudú na niektoré pracovné miesta potrební ľudia.

Niektorí profesori sa obávajú možnosti využívania tejto služby študentmi na podvádzanie pri skúškach alebo vypracovávaní domácich úloh.

Ak by sa však systém posunul ďalej, ChatGPT alebo umelá inteligencia by mohli nahradiť mnohé pracovné miesta tzv. „bielych golierov“ (kancelárske pozície, úradníci), varovali niektorí vedci.

„Umelá inteligencia nahradí pracovníkov s bielymi goliermi. Nemyslím si, že to niekto dokáže zastaviť,“ povedal Pengcheng Shi, prodekan na katedre počítačových a informačných vied na Rochesterskom inštitúte technológie. „Toto už nie je falošný poplach,“ dodal Shi. „Vlk je za dverami.“

Podľa Pengcheng Shia sú ohrozené pracovné miesta vo finančnom sektore, zdravotníctve, vydavateľstvách a ďalších odvetviach. Dodal však, že ľudia sa budú schopní naučiť ovládať technológie umelej inteligencie.

Žurnalistika

V mediálnej sfére vydavatelia a novinári upozornili, že AI čelila problémom. Systém nie je dobrý v práci s faktami.

„Copyediting (zlepšenie čitateľnosti a korekcie) je určite niečo, v čom odvádza mimoriadne dobrú prácu. Zhrnutie, skrátenie článku a podobné veci robí veľmi dobre,“ povedal Chinmay Hegde, docent informatiky a elektrotechniky na Newyorskej univerzite.

„Môžete ho požiadať, aby vám napísal esej alebo napísal príbeh s citáciami, ale často sú citácie len vymyslené,“ pokračoval Hegde. „To je známa chyba ChatGPT a úprimne povedané, nevieme, ako to napraviť.“

IT sektor

Hegde pre New York Post dodal, že niektorým dizajnérom a programátorom jednoduchých webových stránok hrozí strata zamestnania.

„Obávam sa o týchto ľudí. Teraz môžem jednoducho požiadať ChatGPT, aby mi vygeneroval webovú stránku – akýkoľvek typ človeka, robiaci pre mňa túto rutinnú prácu, už nebude potrebný,“ povedal.

Edward Tian, študent z Princetonu  hovoril o vytvorení aplikácie s názvom GPTZero, ktorá zisťuje, či je niečo napísané pomocou umelej inteligencie.

„Ľudia si zaslúžia vedieť, kedy niečo napísal človek a kedy stroj,“ povedal Tian pre rozhlasovú stanicu.

Finančníctvo

V nasledujúcich mesiacoch a rokoch sa niektoré pracovné miesta vo finančníctve stanú nadbytočnými – varoval Shi.

„Určite si myslím, že [to ovplyvní] obchodovanie. Dokonca aj [v] investičnej banke sa ľudia [zamestnávajú] po vysokej škole a dva, tri roky pracujú ako roboti a robia modely v Exceli – to dokáže umelá inteligencia,“ povedal pre New York Post. „Oveľa, oveľa rýchlejšie.“

Právo

ChatGPT sa nedávno dostal na titulky novín po tom, čo profesori práva na Minnesotskej univerzite použili populárneho chatbota na generovanie odpovedí na skúšky v štyroch predmetoch v minulom semestri a potom ich hodnotili spolu so skutočnými testami študentov bez toho, aby vedeli, čie z nich pochádzajú od bota.

Autori uviedli priemernú známku ChatGPT, a to C+, čo bolo horšie ako priemer B+ u ľudí. Ak by sa tento výsledok použil na celý študijný program, stále by to stačilo na to, aby chatbot získal právnický titul, hoci by šlo o akademické skúšky na  Minnesotskej univerzite, 21. najlepšou právnickou fakultou v krajine (podľa U.S. News & World Report). 

„Sám o sebe by ChatGPT bol celkom priemerný študent práva,“ povedal hlavný autor štúdie Jonathan Choi.

Stážisti

Niektoré pozície stážistov, vrátane neplatených, sa môžu v budúcnosti zrušiť.

Technologická marketingová agentúra Codeword uviedla, že sa rozhodla využívať takzvaných „stážistov“ s umelou inteligenciou, aby jej dizajnérskym a redakčným tímom pomáhali vykonávať „podradné, ale nevyhnutné úlohy“.

„Je to príležitosť ako zefektívniť interné procesy tým, že odstránime potrebné, ale myšlienkovo a časovo náročné úlohy – alebo ich dáme stážistom bez emócií, ktorí sa nemôžu nudiť,“ povedal podľa Axiosu vedúci redaktor Codeword Terrence Doyle.

Dizajn

Spoločnosť OpenAI, tvorca aplikácie ChatGPT, vytvorila samostatný nástroj s názvom DALL-E, ktorý dokáže generovať obrázky na základe vstupov od používateľa. Hegde uviedol, že tento nástroj spolu s nástrojom Stable Diffusion a ďalšími predstavuje hrozbu pre odvetvie grafického dizajnu.

„Predtým ste požiadali fotografa alebo ste požiadali grafického dizajnéra, aby vytvoril obrázok [pre webové stránky]. Toto je niečo, čo sa veľmi, veľmi pravdepodobne zautomatizuje pomocou technológie podobnej ChatGPT,“ povedal pre NY Post.

Preklad a redakčná úprava pôvodného článku: J. S. a LS.

Prečítajte si aj