Nedeľa 22. septembra, 2024
Zo 44. ročníka európskeho festivalu humory a satiry Kremnické gagy. V Kremnici, 23. augusta 2024. Snímka zo slávnostného vztýčenia vlajok. (FOTO TASR - Michal Svítok)

Kremnica sa tento víkend stala centrom európskeho humoru (+Foto)

Stredoslovenské banské mesto Kremnica sa tento víkend stalo centrom európskeho humoru. V poradí 44. ročník Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy sa radí medzi najstaršie festivaly na Slovensku, keď prvý ročník zorganizovala skupina miestnych mladých nadšencov v roku 1981. V programovej ponuke počas troch dní do nedele 25. augusta čaká na návštevníkov viac ako 80 vystúpení umelcov a súborov z celého sveta. Prezidentkou Akadémie humoru, ktorá rozhodne o udelení ocenení, je tento rok Daniela Arendášová, dlhoročná riaditeľka École nationale de Cirque Montreal.

Program prvého dňa v piatok 23. augusta po otváracom mini ceremoniáli v areáli mestského hradu už tradične začal vernisážou medzinárodnej karikatúry. Svoje práce vystavuje sedem karikaturistov zo šiestich krajín, tento rok boli témou minority.

Snímka z pouličnej show Ian Deadly: The People Vs Ian Deadly. (FOTO TASR – Michal Svítok)

„V tomto priestore ponúkame návštevníkom aj možnosť hlasovania do kroniky, v rámci knihy sa vyjadrilo 44 návštevníkov, hlasovali za udelenie ocenenia Zlatý gunár Gergelymu Bacsovi z Maďarska, zhodný názor mala aj porota, druhý bol Sergii Riabokon a tretia Olena Tsuranova, obaja z Ukrajiny,“ povedala kurátorka výstavy Janka Kolláriková.

Na Štefánikovom námestí sa predviedli viaceré žonglérske a komediálne skupiny aj sólisti, úspech mal Angličan Ian Deadly so šou The People Vs Ian Deadly, Talian Marcos Masetti s vystúpením Slam Dunk, Mr. Mostacho z Chile či žonglérske duo Cia Palma z Brazílie so šou Second Dry. Úspech majú tieto vystúpenia aj preto, že ich divák počas roka vlastne nemá možnosť vidieť.

Na snímke bosniansky umelec The Gipsy Marionettist. (FOTO TASR – Michal Svítok)

Návštevníci ocenili jedinečnú stand-up komediálnu šou dvojice Tomáš Hudák a Michael Szatmary aj Divadlo Kľud Kladzany s východniarskou komédiou Moja žena je umelo inteligentná. Top inscenáciou večera bola Náš priateľ René Štúdia L+S v podaní dvojice Juraj Kemka a Lukáš Latinák. Predstavenie Náš priateľ René napísali Milan Lasica a Július Satinský pred viac ako štyridsiatimi rokmi, inšpirovali sa prvým slovenským románom Jozefa Ignáca Bajzu René mládenca príhody a skúsenosti. Kemka s Latinákom predviedli excelentné výkony, za ktoré by ich určite ocenili aj autori inscenácie. Zaplnené šapitó ich odmenilo zaslúženým standing ovation.

Reliéf básnika, prozaika, dramatika, textára, humoristu a kráľa aforizmov Tomáša Janovica (1937-2023, vpravo hore), ktorý slávnostne odhalili v Uličke slávnych nosov počas 44. ročníka Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici v sobotu 24. augusta 2024. (FOTO TASR – Michal Svítok)

„My sme si to celé tak trocha vymysleli, sme vlastne sami zodpovední, že sa toto predstavenie narodilo. S Lukášom sme si hovorili, čo by bolo naše a čo by sme chceli urobiť ako to bolo Milanove a Julove. Tú audio nahrávku som veľmi dobre poznal,“ uviedol jeden z protagonistov Juraj Kemka.

(FOTO TASR – Michal Svítok)

Prečítajte si aj