Štvrtok 19. septembra, 2024
(S láskavým dovolením Nehy Shahovej)

Morálka a pokora: Manažérka modeliek sa podelila o tajomstvo, ako zostať pokojný v náročnom priemysle

Mladá modelingová manažérka z Indie, ktorá bez problémov zvláda náročnú profesiu manažérky modeliek a umelkýň, považuje za základ svojho pokoja meditačnú prax založenú na pravde, súcite a tolerancii.

Tridsaťjedenročná Neha Shahová pracuje v bombajskej spoločnosti Anima Creative Management – ​​firme, ktorá sa zaoberá talentovým manažmentom a exkluzívne zastupuje indické a medzinárodné modelky a umelcov.

Shahová mala možnosť spolupracovať s rôznymi klientmi, ako sú Anita Dongre, Sabyasachi, Gaurav Gupta, Tanishq, Pantene, Tarun Tahiliani, Rahul Mishra, Sephora, Tira Beauty, Nykaa a ďalšie.

V priebehu rokov zastupovala aj modelky, ako sú Pooja Mor, Sumaya Hazarika, Monica Tomas či Andrea Kevichusa a talentovaných umelcov, ako napr. módny fotograf Adhiraj Chakrabarti a kaderník celebrít Gabriel Georgiou.

Manažérka modelov spája krásu s „božskou stránkou“ človeka, ktorú nazýva vnútornou krásou. „Svieti a odráža milosť a pokoj v každej danej situácii,“ povedala pre The Epoch Times. „Netýka sa to žiadnej povrchnej formy. Preto považujeme tradičnú módu a krásu za bližšiu k božskej kráse, ktorá má vnútorný význam a hĺbku.“

Inšpirácia k ľudskému rastu

Ako absolventka módneho návrhárstva pomáhala Shahová módnym návrhárom, až jej kamarátka navrhla, aby skúsila pracovať ako manažérka modeliek. Bola si istá, že sa pre túto rolu skvele hodí.

Po nástupe do spoločnosti Anima Creative Management v roku 2016 si Shahová všimla rozdiel vo fungovaní spoločnosti.

Keď na vlastnej koži zažila povznášajúce profesionálne prostredie tejto spoločnosti, ktoré je založené na silnej morálnej etike, bola zaskočená; vždy sa domnievala, že v náročnom módnom priemysle nie je možné takéto hodnoty dodržiavať.

„Dodalo mi to pocit rešpektu a inšpirácie k ľudskému rastu,“ konštatovala Shahová.

Shahová bola zvedavá, prečo je v tejto spoločnosti taká optimistická pracovná kultúra, a preto prijala pozvanie na meditačný kurz Falun Dafa, ktorého sa zúčastnili aj zakladatelia agentúry Mark Luburic a Gunita Stobeová.

Falun Dafa, známy aj ako Falun Gong, je duchovná disciplína zahŕňajúca päť jemných meditačných cvičení a morálne učenie založené na troch základných princípoch: pravdivosti, súcitu a tolerancii. Táto prax získala v Číne popularitu v 90. rokoch 20. storočia a podľa oficiálnych odhadov ju do roku 1998 praktizovalo 70 až 100 miliónov ľudí.

„Začala som navštevovať meditačné sedenia Falun Dafa, ktorá sa konali každý týždeň v našej kancelárii,“ uvádza Shahová. „Akonáhle som začala čítať knihy, umožnilo mi to [hlbší vhľad] do duchovnej praxe a začala som dostávať odpovede na všetky otázky, ktoré som mala, a dozvedať sa informácie o zmysle života.“

Od chvíle, keď sa táto prax stala každodennou súčasťou jej dennej rutiny, zaznamenala počas krátkeho času neuveriteľné telesné i duševné prínosy.

Vždy, keď trpela horúčkou, prechladnutím alebo alergickou reakciou, zaznamenala, že sa veľmi rýchlo zotavuje. Hovorí, že jej pomohla „súcitná energia“ cvičenia.

Okrem toho, že pociťovala ľahkosť v tele, prestala aj piť alkohol, čo bola spoločenská aktivita, ktorej sa občas oddávala.

„Nenachádzala som v tom žiadny zmysel a ani ma už nebavilo si ho dopriavať,“ povedala Shahová. „Nikdy som sa nenútila prestať, ale dokázala som sa ho prirodzene vzdať.“

Vo svojej úlohe manažérky modeliek má Shahová širokú škálu povinností, ako je napríklad vyhľadávanie nových talentov, starostlivosť o modelky, správa rozvrhu modeliek, rozvíjanie a udržovanie vzťahov s klientmi a slúži ako most medzi modelkami a klientmi.

Bola jej zverená zodpovednosť za zabezpečenie hladkej komunikácie medzi klientmi a modelkami a dosiahnutie obojstranne prospešných riešení. Mohla sa tak oprieť o princípy Falun Dafa ako o svoje vodítko pri riešení náročných úloh a naliehavých termínov.

„Učenie Falun Dafa malo obrovský vplyv na to, ako som sa začala pozerať na svoju prácu a na ľudí, s ktorými som pracovala,“ povedala. „Prácu som už nebrala len ako úlohu, ktorú treba dokončiť, ale cítila som sa pri plnení akýchkoľvek úloh zodpovedná za druhých… Naučilo ma to urobiť krok späť v akomkoľvek type konfliktu a vždy brať ohľad na druhých vo svojej reči a jednaní; pomáhať druhým s nesebeckým prístupom. To harmonizovalo celé pracovné prostredie.“

Shahová spočiatku považovala módny priemysel za veľmi očarujúci. „Keď som sa stala jeho súčasťou, ukázalo to, že je po tomto priemysle veľký dopyt. Zahŕňa tvrdú prácu, únavný rozvrh a niekedy neorganizovaný pracovný režim.“

Vďaka náročnému rozvrhu v odbore talentového manažmentu musela Shahová neustále žonglovať s rôznymi úlohami, takže jej v niektorých dňoch zostávalo len veľmi málo času na odpočinok. Hovorí však, že po cvičení Falun Dafa sa cíti svieža a plná energie.

Ako postupuje na svojej duchovnej ceste, cíti sa sama so sebou spokojnejšia a všimla si, že sa postupne prestala naháňať za úspechom a teraz sa sústredí na to, aby zo seba vydala v každej situácii to najlepšie.

„Kedykoľvek som zmätená alebo uviaznem v ťažkej situácii, pomeriam sa pravdivosťou, súcitom a znášanlivosťou, čo mi pomáha zostať na správnej ceste.“

Pretože mohla byť svedkom tak neuveriteľných prínosov, zarmútila ju správa o pretrvávajúcom prenasledovaní Falun Gongu Čínskou komunistickou stranou.

„Bola som úplne šokovaná nelogickým potláčaním a mučením nevinných ľudí, ktorí chceli byť len dobrou verziou seba samého prostredníctvom duchovnej praxe,“ povedala s odkazom na to, že o prenasledovaní počula prvýkrát. „Bola som z toho zmätená, prečo sa s niekým takto zaobchádza len preto, že nasleduje svoju vieru.“

Od tej chvíle sa aktívne zapája do šírenia povedomia o prebiehajúcom prenasledovaní, a je súčasťou jej každodenných rozhovorov.

Dodržiavanie etiky a morálky

Ako súčasť módneho priemyslu je Shahová už roky svedkom jeho drastických zmien.

„Získavať viac a dávať menej“ je novým heslom v každom segmente priemyslu. Kreativita v tejto chvíli funguje pod tlakom a v termínoch, čo má za následok stratu krásy, hĺbky a zmyslu,“ hovorí Shahová. „Prepracovanosť a neorganizovaný pracovný rozvrh, ako aj bežné klamstvá sú považované za štandard.“

S rýchlym tempom, akým sa toto odvetvie rozvíja, sa Shahová stretla so situáciami, kedy sa od modeliek očakáva, že budú pracovať, hoci niekedy bojujú so zdravotnými problémami alebo sú tlačené do práce nad rámec svojho vymedzeného času.

„V takýchto prípadoch sa tím Anima Creatives vždy snaží klientovi situáciu vysvetliť a uprednostňuje spokojnosť modeliek, aj keby na tom mali [finančne] tratiť,“ opisuje Shahová.

Keď sa stretla s neetickými praktikami a neférovými podmienkami v odbore, inšpirovalo ju, že jej agentúra si stojí za svojim presvedčením a nepodlieha tlaku.

„Vďaka tomu, že korene spoločnosti sú založené na disciplíne a poctivosti, venujú svoje úsilie tomu, aby sa s modelkami zaobchádzalo ako s prejavom umenia, a nie iba ako s prostriedkom slúžiacim na vyjadrenie umenia,“ povedala Shahová.

Jej rada mladým modelkám, ktoré chcú mať úspešnú kariéru v módnom priemysle?

„Dôverujte procesu! Počas svojej cesty som sa naučila, že nikdy nebudeme schopní kontrolovať vonkajšiu situáciu, ale vždy môžeme kontrolovať svoj postoj k situácii,“ povedala. „[Či už sa jedná o] rad úspechov alebo rad neúspechov, kľúčom je mať pokorný a pozitívny prístup s pevným morálnym základom.

„Nestrácajte svoju pravú povahu uprostred náročných a povrchných požiadaviek brandže.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj