Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke minister spravodlivosti Boris Susko. (Zdroj: FB / Boris Susko - minister spravodlivosti)

Poslanci budú o návrhu na odvolanie B. Suska rokovať v septembri, opozícia chce zmierniť dopad Suskovej novely

Poslanci Národnej rady (NR) SR neboli v stredu ani na ďalší pokus uznášaniaschopní na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Prezentovalo sa ich len 50, nie potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Návrh na odvolanie preto bude navrhnutý do programu septembrovej riadnej schôdze. Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) poverený riadením parlamentu mimoriadnu schôdzu ukončil.

Odvolanie Suska iniciovali opoziční poslanci. Namietali okrem iného jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov.

Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému. Podporu mu vyjadril aj premiér Robert Fico (Smer-SD), nevidí dôvod na jeho odvolanie.

M. Šipoš: Koaliční poslanci nemajú záujem diskutovať, potláčajú demokraciu

Predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš po ďalšom neúspešnom pokuse začať schôdzu o odvolávaní ministra spravodlivosti B. Suska vyhlásil, že koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR nemajú záujem diskutovať, nechcú počuť pravdu, potláčajú demokraciu, keď obmedzujú diskusiu v parlamente.

„Vládni poslanci nemajú záujem diskutovať, nechcú počuť pravdu, potichu tu nastáva normalizácia, potláčajú demokraciu, keď v Národnej rade SR nie je možné diskutovať, nie je možné odvolať ministra, nie je možné povedať im do očí pravdu,“ vyhlásil Šipoš. Situáciu porovnal k začiatku okupácie bývalej Československej socialistickej republiky, ku ktorej došlo pred 56 rokmi, 21. augusta 1968. „Prišli sem vojaci na pokyn normalizátorov, na pokyn okupantov, ktorí chceli umlčať pravdu,“ skonštatoval poslanec. Dodal, že koalícia napríklad nerešpektuje protesty ľudí v uliciach a začala normalizačné procesy vo verejnoprávnej televízii.

Šipoš pripomenul, že keď bolo hnutie Slovensko (vtedy hnutie OĽANO, pozn. redakcie) vo vláde, vtedajšia opozícia sa pokúšala osemkrát odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. Koaliční poslanci podľa Šipoša umožňovali o návrhoch rokovať.

SaS chce presadiť zmeny v oblasti trestného práva

Opozičná SaS avizuje predloženie zmien v oblasti trestného práva. Navrhnúť chce zníženie výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu. Presadiť chce tiež úpravu maximálnej pokuty za priestupok proti majetku. Plánuje navrhnúť aj zmenu podmienok pre prerušenie výkonu trestu pri dovolaní ministra. Avizovali to poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS. Zároveň poukázali na negatívne dosahy novely Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti.

„Slovensko prišlo do bodu, keď obchody musia prosiť občanov, aby nekradli, pretože im to Ficova vláda uľahčila. Ak totiž zlodej ukradne niečo za menej ako 700 eur, nejde o trestný čin, ale o priestupok, za ktorý môže dostať maximálne pokutu 331 eur,“ skonštatoval líder strany a poslanec parlamentu Branislav Gröhling na stredajšej tlačovej konferencii.

Zákonodarcovia opätovne skritizovali novelu Trestného zákona a spôsob jej prijatia. „Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) zo dňa na deň prišiel s riešením pre trestnú politiku, ku ktorému nedal žiadnu odbornú debatu, hrubou silou to pretlačil,“ podotkla poslankyňa za SaS Mária Kolíková. Strana to označila za Suskovo zlyhanie, ktoré je kľúčovým predpokladom, aby skončil na čele rezortu.

Predstavitelia SaS preto avizovali, že v oblasti trestnej politiky pripravujú viaceré riešenia. V Trestnom zákone chcú upraviť nastavenie výšky škody zo 700 eur na 500 eur. Do parlamentu plánujú predložiť aj novelu priestupkového zákona. Chcú cez ňu presadiť zmenu maximálnej pokuty za priestupok proti majetku z 331 eur na 2000 eur. Avizovali aj úpravu Trestného poriadku. Navrhujú zmenu podmienok pre prerušenie výkonu trestu pri dovolaní ministra.

PS navrhuje úpravu priestupkového zákona

Opozičné hnutie PS chce na septembrovú schôdzu parlamentu predložiť úpravu priestupkového zákona. Chce prostredníctvom nej presadiť zmenu výšky pokuty pre páchateľa aj mechanizmus jej ukladania. Plánuje tiež navrhnúť úpravu Trestného zákona. Avizovali to poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie. Zmenami chcú zmierniť dosahy novely Trestného zákona, ktoré považujú za negatívne a zvyšujú podľa nich motiváciu kradnúť.

„V týchto dňoch, keď začala platiť novela trestných kódexov, vychádzajú na povrch informácie o tom, ako sa zvyšujú počty krádeží, o tom, že kriminálnici sú púšťaní z väzenia a je to presne to, pred čím sme varovali,“ skonštatoval líder hnutia PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka na stredajšej tlačovej konferencii. Zákonodarcovia poukázali na prípady negatívnych dôsledkov novely Trestného zákona. Skritizovali v tejto súvislosti ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Za chybu označili, že sa zmeny realizovali bez dôkladnej analýzy.

Poslankyňa Zuzana Števulová (PS) poukázala na to, že novela Trestného zákona priniesla zvýšenie výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu, no vládna koalícia nenovelizovala priestupkový zákon. „V súčasnosti už všetky drobné, v úvodzovkách, krádeže nebudú len do 266 eur priestupkom, ale práve do 700 eur,“ podotkla. Hnutie PS chce preto navrhnúť zvýšenie maximálnej pokuty a zmeniť spôsob jej ukladania. Zmenou chce docieliť, aby bol páchateľ motivovaný škodu zaplatiť a poškodený ju jednoduchšie vymohol. Predstavitelia hnutia zároveň vyzvali šéfa rezortu spravodlivosti, aby predstavil, ako ide posilniť priestupkové konanie.

Hnutie avizovalo, že pripravuje aj návrhy v oblasti trestného práva. Vyzvalo Suska, aby opravil chyby v novele Trestného zákona. „My budeme priebežne pracovať na návrhoch, ktoré budú riešiť tieto problémy, ktoré ochránia občanov SR pred zlodejmi, ale každopádne minister Susko je zodpovedný, aby chyby napravil,“ dodal člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Branislav Vančo.

Novela Trestného zákona z dielne rezortu nadobudla účinnosť v auguste. Okrem iného sa zmenili viaceré trestné sadzby a upravili hranice škôd. Šéf rezortu spravodlivosti Susko tento týždeň odmietol vyjadrenia o náraste krádeží. Nie je podľa neho možné vyhodnocovať efekt novej legislatívy na mieru kriminality necelé tri týždne od jej účinnosti. Považuje preto za nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov.

V. Remišová: Dôsledok trestnej novely a rast kriminality je dôvodom na Suskov koniec

Prečítajte si aj