Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. (Zdroj: FB / Zuzana Dolinková)

Ministerstvo zdravotníctva: Na hlavné príčiny dlhov voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok nemáme vplyv

Dlhy štátu voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok sú primárne spôsobené hospodárením jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a konštrukciou zmlúv so zdravotnými poisťovňami. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že ide o faktory, na ktoré nemá vplyv. Poukázalo na to, že v rámci procesu kategorizácie zdravotníckych pomôcok vrátane stanovovania ich úhrad z verejného zdravotného poistenia urobilo viacero ústretových krokov.

„Zvýšili sme úradne určené ceny a úhrady zdravotných poisťovní pre celý segment lokomočných pomôcok, upravili sme aj úhrady za inkontinenčné pomôcky tak, aby bolo zachované zásobovanie nášho trhu uvedeným sortimentom. Dôsledným referencovaním cien pravidelne dosahujeme úspory na nákladoch na zdravotníckych pomôckach, čím znižujeme náklady zdravotných poisťovní na tento sortiment. To vytvára prirodzený predpoklad na zlepšenie platobnej disciplíny poskytovateľov voči dodávateľom,“ poznamenali z komunikačného odboru rezortu.

Ministerstvo pripomenulo, že pri dlhu voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok ide o dlhodobý problém. Na tému pohľadávok podľa svojho stanoviska už niekoľkokrát rokovalo so Slovenskou asociáciou dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED). Tá tento týždeň upozornila na to, že dodávateľom štát dlží viac ako 120 miliónov eur. Mnohé firmy preto podľa nej zvažujú odchod zo slovenského trhu. Upozornila na to, že nedostupnosť pomôcok môže paralyzovať operačné výkony v nemocniciach. Volá po systémových zmenách.

Prečítajte si aj