Nedeľa 22. septembra, 2024
Takmer opustená pláž pri móle Penarth Pier 10. apríla 2020 v Penarthu, Wales. (Foto: Stu Forster/Getty Images)

Desaťročné dievča na prechádzke po pláži objavilo stopy dinosaurov staré 200 miliónov rokov

Pri hľadaní skamenelín na pláži vo Walese objavilo 10-ročné dievča odtlačky nôh kamelotia, málo známeho dinosaura, ktorý žil na Zemi pred 200 miliónmi rokov.

Každé dieťa sníva o tom, že počas prechádzky v prírode objaví poklad. Desaťročnej Tegan sa tento sen splnil na pláži v meste Penarth vo Walese, keď spolu s mamou urobila svoj životný objav. Pri spoločnom hľadaní skamenelín školáčka nakoniec narazila na päť dinosaurích stôp starých niekoľko sto miliónov rokov, informovala BBC.

Predpokladá sa, že odtlačky patria kamelotovi, druhu bylinožravého dinosaura, na ktorého sa v učebniciach dejepisu takmer zabudlo a ktorý žil pred 201 až 205 miliónmi rokov. „Hľadali sme čokoľvek, čo by sme mohli nájsť, ale nemysleli sme si, že niečo nájdeme,“ povedala pre BBC. Pre Tegan a jej matku nebolo pochýb: staroveké zviera tu určite bolo.

Paleontologička bola veľmi nadšená

Po zaslaní niekoľkých fotografií a e-mailu do múzea potvrdila Cindy Howellsová, paleontologička z Cardiffského múzea, že ide o tento typ dinosaurov. V rozhovore pre BBC uviedla, že je „presvedčená o pravosti“ stôp, pretože „ich krok je pravidelný“, hoci sa ešte stále vykonávajú kontroly.

„Máme päť stôp, medzi ktorými je vzdialenosť približne 1 m. Bolo by podozrivé, keby to boli náhodné diery, ale v tomto prípade máme ľavú nohu, pravú nohu, potom ľavú a pravú… je medzi nimi konštantná vzdialenosť,“ hovorí expertka.

Cindy Howellsová vysvetľuje viac o dinosaurovi: „Bol asi 3 m vysoký a 4 až 5 m dlhý (…), mal pomerne dlhý krk, dlhý chvost a chodil po dvoch nohách, ale mohol chodiť aj po štyroch, ak hľadal potravu. Podobné dinosaurie kosti sa podľa odborníčky našli aj na druhej strane Bristolského kanála, čo posilňuje argumenty o existencii tohto veľkého plaza.

Za posledných niekoľko desaťročí si Walesania na podobné objavy zvykli. Každých 5 – 6 rokov sa znovu objavia stopy týchto zvierat z minulosti.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj