Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke opozičná poslankyňa Veronika Remišová a minister spravodlivosti SR Boris Susko (Zdroj: FB / Veronika Remišová / Boris Susko - minister spravodlivosti)

V. Remišová: Dôsledok trestnej novely a rast kriminality je dôvodom na Suskov koniec

Negatívny efekt novely Trestného zákona je postačujúci dôvod na to, aby minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) skončil vo funkcii. Na utorkovom tlačovom brífingu to vyhlásili predstavitelia hnutia Slovensko, Za ľudí, Kresťanskej únie. Upozornili pritom najmä na nárast drobnej kriminality, o ktorom sú informovaní z regiónov.

„Mali sme stretnutia v regiónoch, mnohí starostovia sa nám sťažovali, že od prijatia novely Trestného zákona sa závratným spôsobom zvýšila drobná kriminalita,“ uviedla opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

Správy podľa nej preukazujú aj to, že po zvýšení hranice minimálnej škody, ktoré drobné krádeže posunulo na úroveň priestupkov, sa takýmito činmi nemajú chuť zaoberať ani policajti. Rovnako sa odvolala aj na informácie od zástupcov obchodných reťazcov. „Hovoria nám, že ľudia sa neštítia kradnúť ani priamo pred nimi, neštítia sa ani opakovane kradnúť,“ vyhlásila predsedníčka strany Za ľudí. Minister spravodlivosti podľa nej tiež klamal, keď v utorok tvrdil, že opakované krádeže sa postihujú ako trestné činy.

Poslanec Gábor Grendel skonštatoval, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) neplní jednu zo základných úloh štátu, a to zaručiť bezpečnosť občanov. Ministrovi spravodlivosti vyčíta aj kroky v prospech obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Grendel dodal, že tak ako v prípade ministra spravodlivosti, aj pri ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) existujú jasné a relevantné dôvody na ich odvolanie. „Ak nám to bude umožnené, tak náš poslanecký klub bude hlasovať za odvolanie oboch týchto ministrov,“ vyhlásil.

B. Susko: Spájať nárast kriminality s novelou Trestného zákona je zavádzajúce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko na utorkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že za necelé tri týždne od účinnosti novej legislatívy nie je možné vyhodnocovať efekt novely Trestného zákona na mieru kriminality, preto je i nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov.

Zároveň odmietol medializované vyjadrenia, že v súvislosti s novelou Trestného zákona sa zvýšil počet drobných krádeží v obchodoch. „Takáto analýza v takom krátkom čase od nadobudnutia platnosti zákona je absolútne zavádzajúca,“ upozornil B. Susko. O zmene výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu, sa podľa jeho slov neuvažuje. V tejto súvislosti pripomenul, že i priestupok je protiprávnym činom, za ktorý je jeho páchateľ zodpovedný. „Musí buď naradiť škodu, alebo je sankcionovaný v rámci priestupkového konania,“ upozornil.

Kritizoval aj vyjadrenia o tom, že novela Trestného zákona umožní prepustenie na slobodu „tisícov“ odsúdených. Podľa jeho slov by sa k relevantným číslam o tom, koľkých väzňov sa dotkne novela trestných kódexov, mal dostať rezort do niekoľkých týždňov. „Určite to však nebudú tisíce, náš odhad hovorí, že by to malo byť plus-mínus do 200 ľudí,“ upozornil Susko. Dodal, že do skupiny odsúdených, ktorí by sa prostredníctvom novely Trestného zákona mohli dostať na slobodu, nemožno automaticky zarátať páchateľov drobných krádeží. „Väčšina z nich bola odsúdená za súbeh s ďalšími trestnými činmi, či už to boli drogové delikty alebo lúpeže. Pri týchto činoch trestná zodpovednosť nezaniká,“ povedal.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR na februárovej schôdzi. Účinnosť nadobudla v auguste. Okrem iného sa zmenili viaceré trestné sadzby a upravili hranice škôd. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novelu a jej možné dôsledky kritizovala opozícia, okrem prepustenia páchateľov trestných činov varovala aj pred nárastom kriminality v súvislosti so zvýšením hranice minimálnej škody.

Prečítajte si aj