Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: freepik
,

Leišmanióza psov môže byť nechceným suvenírom z dovolenky

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Majitelia psov, ktorí s nimi cestujú do zahraničia, by však mali byť pred každou cestou obozretní a uvedomiť si možné zdravotné riziká spojené s dovolenkou s domácim miláčikom. Parazitológovia zo Slovenskej akadémie vied upozorňujú na výskyt prípadov závažného parazitárneho ochorenia – leišmaniózy na Slovensku, ktorú si psy prinášajú hlavne z krajín južnej Európy.

V priebehu posledných desiatich rokov sa globálne zmeny postarali o šírenie pôvodcov ochorení do oblastí, kde sa predtým nevyskytovali. Okrem klimatickej zmeny má na tejto situácii vysoký podiel čoraz intenzívnejší trend cestovania s našimi psími spoločníkmi. Ešte sme nedokázali zvládnuť  prítomnosť „srdcového červa“ a dirofilariózy prenášanej komármi, a našich psov ohrozuje ďalší nebezpečný parazit  – Leishmania

„Leišmaniózu u psov spôsobujú jednobunkové parazity, ktoré prenášajú mušky – kútovky, bodavý hmyz z rodu Phlebotomus. Najčastejším pôvodcom ochorenia u psov je druh Leishmania infantum, ktorý k svojmu menu prišiel vďaka tomu, že táto infekcia sa historicky vyskytovala hlavne u detí,“ vysvetľuje Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu SAV, v. v. i.

Parazit napáda bunky kože, sleziny, pečene, lymfatických uzlín a kostnej drene, ktoré sú súčasťou imunitného systému, čo má za následok veľmi vážne poškodenie organizmu. Ochorenie môže dlhú dobu, aj niekoľko rokov, prebiehať bez príznakov, avšak infikované psy sa takto stávajú  neodhalenými nosičmi parazita. Medzi typické príznaky, ktoré môžu majitelia psov a veterinári pozorovať, patria zmeny na koži, výrazný úbytok svaloviny hlavne na spánkoch a sánke (tzv. hlava starého psa), strata srsti (primárne na hlave a nohách), zväčšenie lymfatických uzlín, či extrémne prerastanie pazúrov.

Aj keď prirodzená cirkulácia leišmánií na Slovensku zatiaľ nebola potvrdená, v posledných rokoch si túto infekciu ako suvenír prináša čoraz viac psov – cestovateľov. Medzi rizikové destinácie patria Španielsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, ale aj najobľúbenejší cieľ našich dovolenkárov, Chorvátsko, kde  sa  parazit vyskytuje najmä v oblasti strednej Dalmácie.

Vzhľadom k tomu, že liečba tejto parazitárnej infekcie je finančne aj medicínsky veľmi náročná, a že aktuálne na trhu dostupné lieky ju nie sú schopné úplne vyliečiť, ľudia cestujúci so svojimi psami by sa mali zamerať na preventívne opatrenia.

Pre psov cestujúcich zo Slovenska do Stredomoria je možné odporučiť použitie insekticídnych sprejov ako ochranu pred vektormi parazita a ich držanie vo vnútri za súmraku a úsvitu, keď sú mušky najaktívnejšie. Po návrate z dovolenky v rizikovej krajine môže majiteľ požiadať veterinárneho lekára o test  na  prítomnosť protilátok voči tomuto parazitovi,“ odporúča parazitologička a zároveň zdôrazňuje, že napriek tomu, že leišmanie sú prenosné aj na človeka, aktuálne sa v Európe vyskytujú hlavne prípady infekcie importované z trópov.

Prečítajte si aj