Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke Boris Susko. (Zdroj: FB / Boris Susko - minister spravodlivosti)

NRSR: Plénum nebolo uznášaniaschopné, odvolávanie B. Suska sa ešte nezačalo

Poslanci Národnej rady (NR) SR neboli v utorok ráno uznášaniaschopní na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). V rokovacej sále sa neprezentovalo dostatok zákonodarcov, ako prítomných sa ich zahlásilo len 60. Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu, preto odložil začiatok schôdze o 30 minút.

Návrh na odvolanie Suska podali opoziční poslanci. Namietali jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojím krokom stojí. Podporu Suskovi vyjadril aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Poslanci nebudú v utorok odvolávať Suska, návrh sa presunie na stredu

Šéf rezortu spravodlivosti si za svojim krokom stojí. Kováčik má podľa neho dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces. Zároveň poukázal na to, že dovolanie podala v minulosti aj exministerka za SaS Mária Kolíková a opakovane prerušila odsúdeným i výkon trestu. Podporu Suskovi vyjadril aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prečítajte si aj