Piatok 20. septembra, 2024
Austrálsky premiér Anthony Albanese (vľavo), americký prezident Joe Biden (uprostred) a bývalý britský premiér Rishi Sunak (vpravo) organizujú tlačovú konferenciu po trojstrannom stretnutí počas summitu AUKUS v San Diegu v Kalifornii 13. marca 2023 (Leon Neal/ Getty Images)

Počet ponoriek s jadrovým pohonom v západnom Pacifiku sa v rámci programu AUKUS zdvojnásobí

Cieľom tohto kroku je čeliť pokračujúcej vojenskej agresii Pekingu.

Aliancia AUKUS zvýši do polovice roku 2030 počet pohotovo nasaditeľných ponoriek s jadrovým pohonom (SSN) v západnom Pacifiku na dvojnásobok, uvádza Lowyho inštitút.

AUKUS je tripartita medzi Austráliou, Spojenými štátmi a Veľkou Britániou, ktorá formalizuje niekoľko technologických a vojenských spoluprác.

Jej najvýznamnejším rysom je však rozhodnutie vyzbrojiť Austráliu ponorkami s jadrovým pohonom, ktoré majú čeliť rastúcemu vplyvu Pekingu v regióne.

„Dominancia v námornej oblasti predstavuje istú úroveň konvenčného odstrašenia, ktorú je ťažké získať inými prostriedkami. Mala by významne prispieť k zachovaniu mieru v Indopacifiku najmenej po dobu jednej generácie,“ napísal Ross Babbage, generálny riaditeľ spoločnosti Strategic Forum, pre Lowyho inštitút.

„Od polovice 30. rokov by mal navyše AUKUS zdvojnásobiť počet predsunutých SSN v západnom Pacifiku v prvých desiatich dňoch veľkej krízy.“

V októbri minulého roka rokovala austrálska vláda s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikom Johnsonom počas návštevy premiéra Anthonyho Albanesa v nádeji, že získa podporu amerického Kapitolu pre prijatie zákona AUKUS.

Očakáva sa, že USA po schválení zákona predá Austrálii svoju jadrovú ponorku triedy Virginia, čím zvýšia kapacity na zaistenie otvoreného indo-pacifického regiónu.

„Program AUKUS bude určite čeliť na tejto ceste ďalším prekážkam. Vďaka rýchlemu pokroku však nadobúda na sile a dôvera a odhodlanie rastú,“ uviedol Babbage vo svojej správe Odstrašovanie a sila aliancie: „Prečo sú ponorky AUKUS dôležité a ako môžu byť dodané“.

Kritici však upozornili na možné negatívne dôsledky AUKUS, najmä pokiaľ ide o zmluvu o nešírení jadrových zbraní.

James Carouso, hlavný poradca a predseda poradného zboru austrálskeho predsedu Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS), varoval pred nebezpečenstvom, že by Austrália mohla vykonávať nákup technológie, s ktorou nemá skúsenosti.

„Jedná sa o najväčšiu obrannú zákazku v histórii Austrálie na technológiu, s ktorou Austrália nemá žiadne skúsenosti, a jej vývoj a dodávky sa pretiahnu na desiatky rokov,“ povedal Carouso.

Napriek týmto názorom Babbage uviedol, že tieto predstavy môžu byť založené na nedostatočne informovaných a zastaraných predpokladoch.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj