Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Zdroj: Steve Johnson / pexels)

Pre možnú kontamináciu vody v Nemecku prijala opatrenia aj slovenská polícia

Pre možnú kontamináciu vody v Nemecku prijala preventívne bezpečnostné opatrenia aj slovenská polícia. Špekulácie o údajných hrozbách na Slovensku však odmietla. Potvrdila to košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová s tým, že sledujú dianie vo svete.

„Akékoľvek informácie o údajných hrozbách na Slovensku sú však špekulácie, ktoré sa nezakladajú na pravde. Polícia monitoruje a chráni rezervoáre pitnej vody rovnako tak, ako si plní všetky úlohy v zmysle zákona, s cieľom chrániť život, zdravie a majetok obyvateľov SR,“ uviedla.

Preventívne opatrenia sa týkajú aj Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS). „Zamestnancov sme upozornili na to, aby na niektoré veci dbali viac, ide napríklad o zvýšenú pozornosť na vodných zdrojoch,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva vodární Stanislav Prcúch. Zdôraznil, že momentálne neevidujú žiadnu hrozbu a bezprostredne nie je ohrozený ani žiadny vodný zdroj.

Potvrdil to aj podpredseda predstavenstva VVS Boris Hanuščak. „Informovali sa všetky závody a dispečeri, že ak by bola zaznamenaná akákoľvek hrozba terorizmu v súvislosti s pitnou vodou, je to potrebné ihneď hlásiť polícii. Myslím, že prijímať preventívne opatrenia je správne,“ dodal.

Obyvateľov mesta na západe Nemecka v týchto dňoch vystríhal pred používaním vody z vodovodu úrad verejného zdravotníctva, a to z dôvodu jej možnej kontaminácie. Riziko má súvisieť s dierou v oplotení zdroja pitnej vody. Podobný incident sa tento týždeň odohral aj na základni nemeckého letectva v Kolíne nad Rýnom. Polícia ho pôvodne vyšetrovala ako sabotáž, neskôr ho preklasifikovala na nepovolené vniknutie.

Prečítajte si aj