Štvrtok 19. septembra, 2024
Solárne systémy sú zraniteľné voči kybernetickým útokom zvonku, zistil holandský hacker. (Pexels/ Raze Solar)

Etický hacker ukazuje, že fotovoltické systémy sú ľahkým cieľom kybernetických útokov

Etický hacker z Holandska dokázal, že získať prístup do solárnych systémov nie je ťažké. Slabým miestom sú striedače, ktoré možno ľahko napadnúť a deaktivovať na diaľku. Solárny priemysel preto volá po zvýšení kybernetickej bezpečnosti.

Zatiaľ čo veterné turbíny, ktoré sú vysoko prepojené a vybavené stovkami senzorov, sú tradične považované za zraniteľnejšie voči vonkajším zásahom ako solárne panely, etický hacker v Holandsku preukázal, že ani solárne systémy nemajú dostatočné zabezpečenie.

Podľa holandského investigatívneho portálu FollowTheMoney sa počítačový špecialista nabúral do fotovoltických systémov pomocou metódy zadných dverí (backdoor), ktorá obchádza overovanie, a „dokázal získať kontrolu nad miliónmi inteligentných solárnych panelov“.

Ako uvádza portál Euractiv, zistenia potvrdzujú správu holandskej agentúry z roku 2023, v ktorej sa uvádza, že frekvenčné meniče fotovoltických systémov „možno ľahko hacknúť, na diaľku vypnúť alebo použiť na útoky DDoS“. Striedače, nazývané aj invertory alebo konvertory, sú srdcom solárnych panelov. Menia jednosmerné napätie zo solárnych panelov na striedavé napätie, ktoré možno použiť v domácnosti alebo dodať do siete.

Obchodné združenie SolarPower Europe v reakcii na správy o hackerskom útoku uviedlo, že únia „potrebuje prísnejšie pravidlá kybernetickej bezpečnosti pre distribuované zdroje energie“.

„Zariadenia, ktoré môžu byť centrálne koordinované alebo riadené (napríklad agregované strešné solárne zariadenia), musia podliehať úrovni monitorovania schválenej EÚ alebo na národnej úrovni,“ zdôraznil Dries Acke, zástupca generálneho riaditeľa združenia.

Podľa Ackeho by mali byť solárne panely klasifikované ako kritický výrobok, a preto by mali podliehať prísnejšiemu hodnoteniu a ochrane. „Podiel solárnej energie v európskej sieti vzrástol z 1 % v roku 2010 na 9 % v roku 2023 a s tým vzrástol aj rušivý potenciál kybernetického útoku na solárne panely,“ píše Euractiv.

Európska agentúra pre bezpečnosť sietí a informácií (ENISA) vydala 24. júla tohto roku správu o vyhodnotení rizík, v ktorej uviedla, že EÚ nie je pripravená na koordinovaný útok na svoju energetickú infraštruktúru, či už zo strany cudzieho štátu alebo iných zlomyseľných aktérov.

ENISA vydala 24. júla tohto roku správu o vyhodnotení rizík, v ktorej uviedla, že EÚ nie je pripravená na koordinovaný útok na svoju energetickú infraštruktúru, či už zo strany cudzieho štátu alebo iných zlomyseľných aktérov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj