Štvrtok 19. septembra, 2024
Tulene filmujú podmorský svet (Pexels/ Daniel Torobekov)

Tulene filmujú podmorský svet. Priniesli zábery z oceánskeho dna a ich lovu (+video)

Tím vedcov z Austrálie a USA mapoval život na oceánskom dne. Pri práci im pomáhali voľne žijúce tulene sivé. Ich štúdia priniesla neobyčajné zábery juhoaustrálskeho pobrežia, lúk s morskými riasami a skalísk pokrytých koralmi. Svoje poznatky uverejnili v odbornom časopise Frontiers in Marine Science.

„Netušíme, ako vyzerá väčšina oceánskeho dna,“ povedal vedúci vedeckého tímu Nathan Angelakis z univerzity v juhoaustrálskom Adelaide. Spolu s kolegami dúfa, že ich výskum s pomocou netradičných asistentov im pomôže lepšie porozumieť životu a prostrediu, v ktorom žijú ohrozené tulene sivé.

Akým spôsobom získali tieto zábery?

Angelakis a jeho tím odchytili so súhlasom úradov na ochranu zvierat na súši 8 samíc tuleňov sivých. Potom im podali ľahké sedatíva a prilepili im na chrbát štvorčeky z neoprénu, zatiaľ čo plutvonožce driemali. Na látku potom pripevnili malé kamery a monitory rýchlosti a polohy vážiace 1 % celkovej telesnej hmotnosti tuleňov, aby sa minimalizoval vplyv odporu vody. Počas 2 až 10 dní zvieratá poskytovali vedcom bezprecedentné zábery svojho prirodzeného prostredia. Po týchto dňoch boli samice znovu odchytené a ich zariadenia odstránené. Neoprénové štvorce sa počas nasledujúceho liahnutia samy odstránia zo srsti.

Na základe údajov vedci dokázali identifikovať 6 bentických biotopov v hĺbke 5 – 110 m (bentos znamená spoločenstvo všetkých vodných organizmov žijúcich na povrchu, vo vnútri alebo pod povrchom dna slaných a sladkých vôd, ako sú moria, rieky, rybníky a jazerá, pozn. red.). Išlo o tieto biotopy: útes s makroskopickými riasami, lúka s makroskopickými riasami, holý piesok, huby / piesok, útes s bezstavovcami a balvanové biotopy s bezstavovcami.

Videozáznamy tiež priniesli prvý dôkaz o tom, ako matky tuleňov sivých učia svoje mláďatá, ako si hľadať potravu. „Niektoré z týchto momentov sú naozaj vzrušujúce,“ povedal Angelakis.

Okrem poznatkov o správaní tuleňov poskytli videá vedcom aj vzácny pohľad na oceánske dno v okolí Klokanieho ostrova. Takmer 90 hodín záberov natočených tuleňmi bolo vložených do počítačového modelu spolu s údajmi o polohe a informáciami o životnom prostredí. Model potom dokáže predpovedať, aké ekosystémy sa môžu skrývať pod hladinou.

„Zvieratami natočené video upozorňuje na ekologickú hodnotu rôznych stanovísk z pohľadu predátorov. Cenný výskyt tuleňov môže tiež upozorniť na ekologicky dôležité oblasti v širšom meradle. Kombinácia videozáznamov zaznamenaných zvieratami s údajmi z týchto existujúcich metód prieskumu podporí v budúcnosti komplexnejšie pochopenie bentických biotopov a druhov, ktoré ich využívajú,“ uvádza sa v štúdii.

(Zdroj: Great Southern Reef)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj