Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke uprostred predseda strany Demokrati Jaroslav Naď spoločne s ďalšími členmi strany. (Zdroj: FB / Jaro Naď)

Demokrati sa majú na novembrovom sneme oficiálne zlúčiť so Šancou

Mimoparlamentnú stranu Demokrati čaká na konci novembra snem, kde sa majú voliť dvaja členovia predsedníctva. Oficiálne sa má tiež schváliť zlúčenie mimoparlamentnej strany Šanca s Demokratmi. Cez leto sa Demokrati stretávajú so stranami, ktoré prejavili záujem o rokovania k téme prípadného spájania. O konkrétnych výsledkoch zatiaľ neinformovali.

„Naďalej a veľmi ochotne sa plánujeme aj počas leta stretávať so stranami, ktoré prejavili záujem o rokovania k téme spájania. Ak dospejeme do fázy konkrétnejších záverov, budeme informovať,“ uviedla hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková.

Na snímke uprostred predseda strany Šanca František Oľha spoločne s ďalšími členmi strany. (Zdroj: sanca.sk)

S mimoparlamentnými stranami sú Demokrati v pravidelnom kontakte a spoločne realizujú viaceré aktivity, ako napríklad účasť na protestoch proti krokom vlády Roberta Fica (Smer-SD). „S parlamentnými stranami je nadviazanie dialógu náročnejšie,“ skonštatovala hovorkyňa. Ako príklad uviedla utorkový (13. 8.) protest reagujúci na situáciu v kultúre, ktorý organizovala opozícia. „PS a SaS odmietli využiť našu ponuku na spoluprácu a kapacity na to, aby sme spoločne zorganizovali podujatie. Toto rozhodnutie rešpektujeme, aj keď ho považujeme v tejto situácii za nesprávne,“ dodala M. Kakaščíková.

Na novembrovom sneme sa majú voliť iba dvaja členovia predsedníctva, pretože súčasné vedenie strany vrátane predsedu Jaroslava Naďa bolo zvolené na štyri roky v decembri 2023. Strana Šanca bola jednou z piatich strán, ktorá šla do parlamentných volieb v septembri 2023 na kandidátke Demokratov. Následne sa dohodli na zlúčení.

Prečítajte si aj