Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilegálni prisťahovalci sa zhromažďujú pred operačným strediskom s názvom „Hotspot“ na talianskom ostrove Lampedusa 14. septembra 2023. (Alessandro Serrano/AFP via Getty Images)
»

Nelegálne prisťahovalectvo do Talianska po mori kleslo o 62 %

K 12. augustu dorazilo cez Stredozemné more približne 37 031 migrantov. Pre porovnanie, k tomu istému dňu v roku 2023 to bolo 98 535.

Podľa oficiálnych údajov zverejnených 13. augusta klesla nelegálna imigrácia do Talianska po mori v tomto roku o 62,4 %. Vysoký počet nelegálnych príchodov sa vyskytol v Taliansku, pričom ostrov Lampedusa bol zo všetkých miest vylodenia najviac postihnutý.

V jednom momente politici prirovnali príchody na ostrov k invázii po tom, ako v septembri v priebehu jediného dňa dorazilo 120 lodí s celkovým počtom približne 7 000 nelegálnych prisťahovalcov, čo zodpovedá celkovému počtu obyvateľov Lampedusy.

Podľa talianskeho denníka il Giornale niektorí v Taliansku pripisujú pokles príchodov plánu premiérky Giorgie Meloniovej zadržiavať časť prisťahovalcov, ktorí dorazia k brehom krajiny, v centrách v Albánsku. V týchto centrách budú umiestnení len dospelí muži, uviedol minulý mesiac taliansky veľvyslanec v Albánsku Fabrizio Bucci pre agentúru Associated Press.

Tí, ktorí sú považovaní za zraniteľných, ako sú deti, ženy, starší ľudia, chorí a obete mučenia, budú podľa Bucciho umiestnení v Taliansku a rodiny nebudú rozdelené.

Nelegálni prisťahovalci deportovaní cez Jadranské more si podľa medzinárodného práva a práva Európskej únie zachovajú právo požiadať o azyl v Taliansku a nechať si tam spracovať svoje žiadosti, hoci ich pohyb do centier v Albánsku a z nich bude obmedzený.

Rím a Tirana uzavreli dohodu o zriadení centier v roku 2023. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac schválila tento plán ako príklad „netradičného myslenia“ pri riešení otázky prisťahovalectva do EÚ.

Dve centrá v Albánsku, ktorých zariadenia budú plne v správe Talianska a pod talianskou jurisdikciou, budú taliansku vládu stáť 670 miliónov eur počas piatich rokov. Vonkajšiu bezpečnosť bude zabezpečovať albánska stráž.

Jedno z centier, v prístave Shengjin na albánskom pobreží Jadranského mora, je pripravené od mája, ale druhé, ktoré sa nachádza asi 15 míľ východne v blízkosti bývalého vojenského letiska v Gjadere, nie je dokončené, pričom plánovaný dátum otvorenia bol 1. augusta.

Oneskorenie výstavby sa pripisuje horúcemu počasiu v regióne, ktoré núti robotníkov, aby uprostred dňa prestali pracovať.

Zariadenie v Shengjin tvorí plocha s obytnými jednotkami a kanceláriami v prístave s rozlohou 43 000 metrov štvorcových, ktorú obklopuje 16 metrov vysoký kovový plot s ostnatým drôtom. Hoci sú tieto centrá v niektorých kruhoch populárne, skupiny na ochranu ľudských práv ich kritizujú.

„Je hanebné, že napriek všetkej kritike a obavám, ktoré vyjadrili organizácie na ochranu ľudských práv, sa talianska vláda rozhodla pokračovať v tejto dohode,“ povedala Eve Geddieová, riaditeľka kancelárie Amnesty International pre európske inštitúcie.

Popri navrhovaných centrách v Albánsku sa Rím zapája aj do „asistovaných dobrovoľných návratov“ pre migrantov, ktorí sa chcú vrátiť do krajiny svojho pôvodu. Na pomoc im vláda poskytuje administratívnu, logistickú a finančnú podporu, aby im pomohla s opätovným prisťahovaním a reintegráciou.

Z oficiálnych údajov vyplýva, že najčastejšími krajinami pôvodu nelegálnych prisťahovalcov prichádzajúcich do Talianska sú Bangladéš, Sýria a Tunisko.

Politické nepokoje, ktoré v súčasnosti prebiehajú v Bangladéši, vyvolávajú v Taliansku obavy, že by mohlo dôjsť k nárastu počtu nelegálnych prisťahovalcov z tejto krajiny, ktorá už teraz tvorí najväčšiu skupinu nelegálnych prisťahovalcov.

Začiatkom tohto mesiaca zahynuli dvaja migranti a jeden je stále nezvestný po tom, ako sa asi 17 míľ juhovýchodne od talianskeho mesta Syrakúzy na Sicílii potopila loď s viac ako 30 ľuďmi.

Podľa údajov OSN od roku 2014 v centrálnej časti Stredozemného mora zahynulo alebo sa stratilo viac ako 23 500 migrantov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj