Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. (Zdroj: FB / Matúš Šutaj Eštok)

Ministerstvo vnútra spustilo udeľovanie akreditácií pre dobrovoľnícke organizácie

Ministerstvo vnútra (MV) SR spustilo udeľovanie akreditácií pre dobrovoľnícke organizácie. Žiadosti o akreditáciu je možné podávať do 15. septembra. Rezort rozhodnutia o nich zverejní do konca roka. Akreditácia bude platná štyri roky. Ministerstvo vnútra o tom informovalo na svojom webe.

Akreditácia je podmienkou pri uchádzaní sa o dotáciu na podporu dobrovoľníctva. „Splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií aktívne hľadajú možnosti na zabezpečenie financovania dotačnej schémy v roku 2025,“ píše sa na webe rezortu.

Podpora dobrovoľníckych organizácií je podľa prezidentky Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií Alžbety Brozmanovej Gregorovej znakom, že si vláda význam týchto organizácií uvedomuje. Verí, že množstvo a kvalita akreditovaných subjektov ukáže potenciál Slovenska v tejto oblasti.

Splnenie podmienok pre akreditáciu posudzuje akreditačná komisia, na základe ich splnenia vydá ministerstvu vnútra odporúčanie.

Akreditácia slúži na štátne overenie spôsobilosti vysielajúcej organizácie alebo prijímateľa dobrovoľníckej činnosti – právnickej osoby v oblasti dobrovoľníckej činnosti. Podmienkou jej udelenia bude napríklad aktívne vykonávanie dobrovoľníckej činnosti aspoň jeden rok pred podaním žiadosti, personálne zabezpečenie dobrovoľníckeho programu, systém evidencie dobrovoľníkov v organizácii, zverejnené transparentné informácie o voľných dobrovoľníckych príležitostiach či zavedený systém zaškolenia a prípravy dobrovoľníkov.

Prečítajte si aj