Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda SNS Andrej Danko (Foto: FB / Andrej Danko)

Nový návrh SNS o sobášiacich poslancoch NRSR: národniari hovoria o zlepšení vzťahu politikov s občanmi, kritici o papalášizme a populizme

Nový legislatívny návrh SNS, ktorý najmenšia koaličná strana plánuje predložiť na septembrovej parlamentnej schôdzi, by umožnil poslancom Národnej rady SR vykonávať sobáše. Tento krok podľa šéfa strany Danka posilní úlohu poslancov a prehĺbi ich vzťah s občanmi. Návrh však vyvolal mohutnú vlnu kritiky naprieč spoločnosťou a politickým spektrom, a to nielen z radov opozície, ale aj medzi predstaviteľmi miest a obcí, ktorí ho vnímajú ako prejav papalášizmu a narušenie úlohy samospráv.

Zlepšiť vzťahy medzi poslancami a občanmi

Dankova Slovenská národná strana (SNS) prichádza s legislatívnym návrhom, na základe ktorého by poslanci Národnej rady (NR) SR mohli začať sobášiť. Návrh plánuje koaličná strana predložiť už na septembrovú parlamentnú schôdzu. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Šéf národniarov a zároveň podpredseda parlamentu Andrej Danko sa domnieva, že civilné obrady na Slovensku sa touto právnou úpravou povýšia na úplne novú úroveň a dôjde tak k prehĺbeniu vzťahov poslancov a bežných ľudí vo významný deň ich života. 

„Cieľom je posilniť úlohu poslancov NR SR v spoločnosti a umožniť im byť prítomnými pri tých najdôležitejších momentoch v životoch našich občanov. Veríme, že táto úprava zákona bude pozitívne prijatá a prispeje k prehĺbeniu dôvery a zlepšeniu vzťahu medzi poslancami a verejnosťou,“ poznamenal.

V zmysle návrhu by tak akýkoľvek parlamentný poslanec mohol snúbencov zosobášiť pred ktorýmkoľvek matričným úradom na Slovensku. Hovorkyňa Škopcová ozrejmuje, že zámerom tohto počinu je zvýšenie prestíže zástupcov ľudu v NR SR a zároveň aj ich priblíženie k občanom, širokej verejnosti. Podľa nej by sa tým posilnila úloha poslancov v spoločnosti. V prípade, že parlament zákon odobrí, SNS počíta, že slovenskí poslanci by mohli začať vykonávať civilné obrady už začiatkom budúceho roka.

S podobným nápadom v minulosti prišla SaS

V prípade, ak je poslanec NR SR zároveň aj poslancom v komunálnej politike, primátorom či starostom, sobášiť môže už dnes. V máji 2019 chcela opozičná SaS tiež rozšíriť právo sobášiť aj na parlamentných poslancov, ktorí nie sú súčasťou regionálnych politík. 

„Cieľom predloženého návrhu zákona je umožniť poslancom Národnej rady vykonať sobášny obrad rovnako, ako zákon túto možnosť priznáva starostom, primátorom aj poslancom obecných a mestských zastupiteľstiev,“ zdôvodňovala skupina poslancov SaS. Podľa ich návrhu mohol parlamentný poslanec sobášiť kdekoľvek na Slovensku a zdarma.

Andrej Danko v tom čase návrh označil za výlev SaS bez relevancie. „Nechcel by som, aby sa z politiky stala estráda. Celé mi to zas pripadá také liberálne. Veď predsa poslanec je poslanec a manželstvo nie je o tom, aby sme sa hrali s tým, kto môže sobášiť. Keď môže sobášiť primátor, starosta alebo kňaz je iné, ale prečo z toho robiť takúto tému,“ reagoval vtedajší šéf parlamentu Danko.

Paradoxne, o 5 rokov neskôr, s rovnakým nápadom prichádza samotná SNS. A paradoxne, poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková, ktorá bola v roku 2019 jedným z predkladateľov návrhu, na sociálnej sieti kritikou avizovanej novinky nešetrí. Podľa jej slov SNS namiesto podpory manželstiev akýchkoľvek párov, teda aj rovnakého pohlavia, predkladá návrh, ktorý z manželstva urobí „cirkus“.

Rybníček: Prinesie to iba papalášizmus

Richard Rybníček, predseda Únie miest Slovenska a primátor Trenčína, na sociálnej sieti návrh SNS ostro odsúdil. Podľa neho by priniesol iba „papalášizmus“ a neúctu voči samosprávam. „Predstavte si, že poslanec/kyňa NR SR príde na úrad a bude sa domáhať, že bude sobášiť. Bude sobášiť celý deň, prevezme službu za poslanca, starostu alebo primátora, ktorý v ten deň sobáši?“

Tiež argumentuje tým, že mnohí poslanci národného parlamentu nemajú taký silný mandát ako predstavitelia obcí a miest, keďže v národných voľbách získali podstatne menej hlasov ako primátori alebo starostovia v komunálnych voľbách. Rybníček vyzval na hľadanie zmysluplnejších spôsobov, ako posilniť úlohu poslancov a prehĺbiť dôveru medzi nimi a verejnosťou.

Belousovová: Siahať na kompetencie lokálnych poslancov je populizmus

Nápad predsedu SNS nenechal bez reakcie ani bývalú predsedníčku národniarov Annu Belousovovú. Tá návrh považuje za nezmyselný pokus o zlepšenie imidžu poslancov. Podľa jej slov zlepšenie svojej reputácie poslanci skutočne dosiahnu, len ak budú plniť svoje predvolebné sľuby a nebudú sa venovať politickým hrám. 

„Štát a celý svet sa rúti dole kopcom, stojíme na prahu tretej svetovej, skutočné hodnoty sú nahradené výplodmi chorých hláv, svet sa stáva doslova jedným obrovským blázincom a SNS prichádza s nápadom, že poslancom NR SR vylepší imidž, keď budú ľudí sobášiť. Tomu sa naozaj hovorí „držať ruku na pulze dňa“, alebo „rozumieť životu normálneho občana – voliča,“ skonštatovala

Belousovová, ktorá v posledných eurovoľbách kandidovala za hnutie Republika, tiež upozorňuje, že právo sobášiť už majú miestni poslanci. „Ak im chce niekto siahať na ich kompetencie len v tom, čo je populárne a nepopulárne opatrenia im nechať, nazýva sa to politický populizmus, alebo tiež politické chrapúnstvo.“

Manželstvo na Slovensku definuje zákon o rodine

V zmysle našej Ústavy je manželstvo vymedzené ako jedinečný zväzok muža a ženy. Tento môže vzniknúť len základe ich dobrovoľného a slobodného rozhodnutia uzavrieť manželstvo po splnení podmienok ustanovených zákonom o rodine. V tradičnom chápaní je najdôležitejšou funkciou manželstva založenie rodiny a zabezpečenie riadnej výchovy detí. Úlohou spoločnosti je potom manželstvo všestranne chrániť a napomáhať jeho dobru. Naša legislatíva považuje rodinu založenú manželstvom za základnú bunku spoločnosti.

Slovenský právny poriadok umožňuje snúbencom vstup do manželstva buď na základe civilného obradu na matričnom úrade alebo cirkevnou formou uzavretia sviatosti manželstva prostredníctvom cirkevného obradu – napríklad v kostole alebo inom vhodnom mieste určenom cirkevnými predpismi. 

„Vyhlásenie o uzavretí manželstva urobia snúbenci na matričnom úrade určenom pre obvod, v ktorom má jeden z nich trvalý pobyt, pred starostom alebo primátorom, alebo povereným poslancom obecného zastupiteľstva alebo mestského zastupiteľstva za prítomnosti matrikára,“ stanovuje zákon o rodine. 

Na výnimku môžu snúbenci uzavrieť manželstvo aj pred iným matričným úradom, než pred tým, v ktorom má jeden z nich trvalý pobyt, prípadne aj na ktoromkoľvek inom vhodnom mieste. Výnimku na žiadosť snúbencov povoľuje príslušná matrika. Náboženský sobáš vykonáva duchovný registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti.

Na rozdiel od niektorých krajín blízkeho východu, kde majú povolené mať niekoľko manželiek, na Slovensku nemožno uzavrieť manželstvo so ženatým mužom alebo s vydatou ženou. A naša legislatíva tiež nepovoľuje manželstvo medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami. V takýchto prípadoch by súd aj bez návrhu rozhodol, že manželstvo je neplatné.

Prečítajte si aj