Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: freepik

Vďačnosť môže byť kľúčom k odvykaniu od fajčenia

Mohlo by vám jednoduché oceňovanie životných darov pomôcť prestať fajčiť? Nedávna harvardská štúdia naznačuje, že vďačnosť môže byť nečakaným hrdinom v boji proti závislosti od nikotínu. Výskumníci zistili, že podpora vďačnosti nielenže znižuje chuť na fajčenie, ale zvyšuje aj účasť na samotných programoch na odvykanie od fajčenia.

Efekt vďačnosti

Ke Wang s doktorátom z verejného zdravotníctva a vedúci výskumný pracovník, povedal pre Epoch Times, že medzi pozitívnymi emóciami vyniká vďačnosť. Poznamenal, že jej jedinečná schopnosť presunúť pozornosť od okamžitého uspokojenia k dlhodobému zdraviu a vzťahom je pre ľudí, ktorí sa snažia prestať fajčiť, kľúčová.

Štúdia uverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences skúmala vplyv vďačnosti na fajčiarske návyky v rôznorodej skupine viac ako 34 000 účastníkov na základe údajov získaných z rôznych amerických prieskumov a globálnych vzoriek. Výskumníci analyzovali, ako vnímanie životných požehnaní a oceňovanie láskavosti koreluje s fajčiarskym správaním, pričom merali faktory ako frekvencia fajčenia, chuť na cigaretu a účasť na programoch na odvykanie od fajčenia.

Výsledky ukázali, že vyššia miera vďačnosti znižuje mieru fajčenia, zatiaľ čo vyvolanie pocitu súcitu alebo smútku tieto pozitívne účinky neprinieslo. Vďačnosť tiež zvýšila počet prihlásených do programov na odvykanie od fajčenia.

„Zistili sme, že vyvolanie vďačnosti u fajčiarov môže znížiť ich chuť na cigarety a zvýšiť ich účasť na programoch na odvykanie od fajčenia,“ uvádza Wang. Dodáva, že tieto zistenia dopĺňajú predchádzajúce analýzy naprieč viacerými štúdiami, ktoré sa zameriavali predovšetkým na všeobecné pozitívne emócie, a nie na špecifické emócie, ako je vďačnosť.

Vďačnosť „pomáha vytesniť negatívne myslenie, zvyšuje pozitívnu náladu a môže poskytnúť pocit pokoja a uspokojenia aj počas náročných období, ako je napríklad snaha o zmenu návyku,“ napísala v e-maile pre The Epoch Times Lauren O’Flahertyová, klinická psychologička s doktorátom z psychológie, ktorá vyučovala na lekárskej fakulte Newyorskej univerzity.

Vplyv vďačnosti na snahu prestať fajčiť

Štúdia naznačila dva hlavné spôsoby, ktorými vďačnosť ovplyvňuje snahu prestať fajčiť.

Vedci poukázali na výsledky Národnej štúdie o mládeži a náboženstve, ktorá skúma náboženský život mladých Američanov, a prieskumu Stredný vek v USA (Midlife in the United States), národnej štúdie o zdraví a pohode. Obe ukazujú, že vďačnosť znižuje túžbu fajčiarov fajčiť.

Vďačnosť podporuje aj úsilie prestať fajčiť. Vďační účastníci sa s väčšou pravdepodobnosťou zapísali do programu na odvykanie od fajčenia: 40 % tých, čo pociťovali vďačnosť, sa zapísalo do programu v porovnaní s iba 24 % účastníkov v neutrálnom stave.

Viac ako taktika strachu

V snahe odradiť fajčiarov od fajčenia sa v kampani amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb „Rady bývalých fajčiarov“, už viac ako 10 rokov objavujú príbehy ľudí trpiacich chorobami súvisiacimi s fajčením.

Tradičné kampane sa často spoliehajú na vyvolanie negatívnych emócií, ako je smútok alebo strach, povedal Wang. Výskumný tím navrhol, aby sa do týchto kampaní začlenila vďačnosť. To by mohlo zvýšiť účinnosť vyvolaním pozitívnych emócií, ktoré by povzbudili k odvykaniu od fajčenia a zdravšiemu životnému štýlu.

Štúdia tiež naznačuje, že začlenenie vďačnosti by mohlo účinne pomôcť v boji proti iným závislostiam, ako je pitie alkoholu a užívanie drog.

Podľa Americkej pľúcnej asociácie je fajčenie hlavnou príčinou úmrtí v Spojených štátoch, ktorým sa dá predísť, a ročne si vyžiada 480 000 životov a prispieva k 90 % úmrtiam na rakovinu pľúc.

Pestovanie vďačnosti môže poskytnúť dôležitú emocionálnu podporu a motiváciu prestať fajčiť.

Podľa O’Flahertyho je vďačnosť jedným z kľúčových krokov na dosiahnutie tohto cieľa:

  • Vedenie denníka vďačnosti: vytváranie denných záznamov, ktoré slúžia na zamyslenie sa nad požehnaním a na sledovanie osobného pokroku.
  • Vyjadrenie vďaky: uznanie každodenných momentov, podpory od druhých a posilnenie pokory.
  • Praktizovanie všímavosti: prijímanie prítomného okamihu a pestovanie vďačnosti.

O’Flahertyová odporúča zaradiť denník vďačnosti do každodennej rutiny, a to buď ráno, alebo pred spaním. „Každodenná prax vďačnosti … presúva našu pozornosť na veci, za ktoré sme v živote vďační, a podporuje všímavosť, venovanie pozornosti okamihu, ktorý prežívame,“ povedala.

Budúci výskum

V rámci prebiehajúceho výskumu Ke Wang zdôraznil dôležitosť skúmania účinných praktík vďačnosti pre zdravotné opatrenia a poznamenal, že budúce štúdie budú porovnávať metódy, ako sú listy vďačnosti v porovnaní s osobnými prejavmi vďačnosti, aby sa lepšie podporilo úsilie o zotavenie sa zo závislosti.

Dodal, že začlenenie vďačnosti do iniciatív v oblasti verejného zdravia má potenciál zmeniť postoj k návykovému správaniu a zlepšiť globálne zdravotné výsledky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj