Sobota 21. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Zdroj: Anna Shvets / pexels)

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek: Nová vyhláška o kompetenciách sestier neprináša výrazný systémový posun

Novela vyhlášky o kompetenciách sestier a pôrodných asistentiek neprináša výrazný systémový posun. Neodzrkadľuje škálu mnohých pokročilých činností, ktoré by mohli sestry so svojím vzdelaním vykonávať. Poukázala na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

„Novelizácia vyhlášky, ktorá nadobudla platnosť dňa 1. augusta, mení určité činnosti sestier a pôrodných asistentiek, avšak ide len o zmeny, ktoré legalizujú tie činnosti, ktoré sestry a pôrodné asistentky už vykonávali. Výrazný systémový posun, ktorý by pomohol nielen sestrám a pôrodným asistentkám využiť vlastný potenciál v rámci odborného rastu, ale zároveň by pomohol aj pacientom, tu stále nemáme,“ skonštatovala.

Komora upozornila na to, že skúsenosti zo zahraničia a výskumov odkrývajú úplne iné možnosti posilnenia kompetencií. „Sestry napríklad v Poľsku predpisujú lieky, hodnotia stav pacientov, realizujú preventívne prehliadky, skríningové vyšetrenia či realizujú rozsiahlu edukačnú činnosť, a to samostatne. Filtrujú tak neakútne stavy a lekár má viac času a priestoru na riešenie akútnych stavov, čím by sa skrátili čakacie doby a uľahčila by sa cesta pacienta v zdravotníckom systéme,“ poznamenala.

Zároveň skritizovala komunikáciu s rezortom zdravotníctva. Poukázala na to, že ju neprizvali k procesu prípravy novej vyhlášky. „Možnosť vyjadriť sa sme mali až v rámci medzirezortného pripomienkového konania, kde sme aj podali jednotlivé pripomienky, avšak už k pripravenému materiálu,“ doplnila.

Novelu vyhlášky vydalo ministerstvo zdravotníctva k 30. júlu. Prináša podľa neho rozšírenie kompetencií sestier a pôrodných asistentiek. Sestry budú môcť po novom napríklad vykonávať tzv. triáž, rozširujú sa im aj možnosti pri starostlivosti o novonarodené dieťa. Ustanovili sa takisto podmienky pri posudzovaní EKG vyšetrenia či pri šití malých chirurgických poranení.

Prečítajte si aj