Štvrtok 19. septembra, 2024
(Vľavo) Elon Musk, majiteľ siete X, apríl 2024 (Etienne Laurent/ AFP via Getty Images), eurokomisár Thierry Breton (Európska komisia 2024 / ec.europa.eu)

Eurokomisár Breton chcel zamedziť rozhovoru Muska s Trumpom na X (bývalom Twitteri)

Francúzsky eurokomisár Thierry Breton, komisár vnútorného trhu Európskej únie, poslal majiteľovi sociálnej siete X (predtým Twitter) list, ktorý vyvolal kritiku nielen zo strany vedenia platformy, ale aj zo strany prezidentskej kampane Donalda Trumpa a verejnosti. Prečo?

„Ja a moje útvary budeme mimoriadne ostražití voči akýmkoľvek dôkazom, ktoré poukazujú na porušenie DSA (Digital Service Act – Zákona o digitálnych službách) a nebudeme váhať použiť všetky naše nástroje vrátane prijatia predbežných opatrení, ak to bude opodstatnené na ochranu občanov EÚ pred vážnou ujmou,“ napísal člen Európskej komisie Breton.

Generálna riaditeľka spoločnosti X Linda Yaccarinová označila Bretonov list za „bezprecedentný pokus uplatniť zákon, ktorý sa má uplatňovať v Európe, na politické aktivity v USA“, keďže v liste žiadal Elona Muska, aby pred svojim plánovaným rozhovorom s Donaldom Trumpom nešíril „potenciálne škodlivý obsah“.

Linda Yaccarinová tiež vyhlásila, že Breton sa tituluje ako niekto, kto bude rozhodovať o tom, čo môžu a nemôžu občania Európskej únie v rozhovoroch sledovať. „Zároveň sa (Breton) povyšuje nad európskych občanov a naznačuje, že nie sú schopní počúvať rozhovor a vyvodiť si vlastné závery,“ dodala Yaccarinová.

Na list komisára reagoval aj hovorca prezidentskej kampane Donalda Trumpa Steven Cheung. „Európska únia by sa mala starať o svoje záležitosti namiesto toho, aby sa snažila zasahovať do prezidentských volieb v USA,“ uviedol Cheung. „Povedzme si to úplne jasne: Európska únia je nepriateľom slobody prejavu a nemá žiadne právo diktovať nám, ako máme viesť našu kampaň.“

Eurokomisár Breton sa domnieva, že platforma sociálnych médií X podlieha nariadeniu EÚ o digitálnych službách DSA, ktoré nadobudlo účinnosť v auguste 2023 a ktoré zaväzuje najväčšie technologické spoločnosti k moderovaniu obsahu, ochrane súkromia používateľov a riešeniu rizík pre verejnosť. Toto nariadenie má podľa niektorých odborníkov a poslancov EP významný vplyv na slobodu prejavu.

Podľa Adama Ružičku, riaditeľa českého Inštitútu H21, je list komisára Bretona dôkazom, že obavy z využívania DSA na potláčanie slobody prejavu pod vágnou zámienkou boja proti „dezinformáciám, nenávisti alebo podpore nepokojov“ boli oprávnené.

„Skeptici boli v minulosti uisťovaní, že sa toho nemusia obávať, že samotná DSA vôbec neobsahuje veľa týchto slov (čo je pravda) a že pôjde väčšinou o nelegálny obsah. Tí dôverčivejší sú teraz asi dosť prekvapení,“ dodáva riaditeľ Inštitútu H21.

Musk v júli 2024 prezradil, že vedenie Európskej únie sa pokúsilo uzavrieť s platformou „nezákonnú tajnú dohodu“ s cieľom tajne cenzurovať jej používateľov, ako to robia iní digitálni giganti. Magnát však túto dohodu odmieta a slobodu prejavu obmedzovať nechce.

„Európska komisia ponúkla spoločnosti X nezákonnú tajnú dohodu. Ak budeme potichu cenzurovať prejav bez toho, aby sme o tom niekoho informovali, pokutu nedostaneme. Ostatné platformy túto dohodu prijali, X nie,“ napísal Musk 12. júla na svojom profile X.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj