Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia, ktoré zorganizovali opozičné strany Progresívne Slovensko (PS) a Sloboda a solidarita (SaS) proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) a ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) na Námestí SNP v Bratislave v utorok 13. augusta 2024. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Tisíce ľudí protestovali na námestí SNP v Bratislave proti krokom vlády (+Foto)

Na Námestí SNP v Bratislave sa v utorok podvečer zišli tisíce ľudí. Protestovali proti krokom vládneho kabinetu. Kritizovali aktuálnu situáciu v kultúre, personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách a vyjadrili aj obavy o právny štát. Organizátori účasť odhadli na 18 000 ľudí. Za zhromaždením stáli opozičné hnutie PS a strana SaS.

(FOTO TASR – Jakub Kotian)

Vystúpili na ňom napríklad bývalý šéf Rozhlasu a televízia Slovenska Ľuboš Machaj, exministerka kultúry Silvia Hroncová či bývalá riaditeľka medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková. Poukazovali na potrebu slobodných médií i kultúry. Hovorili o strate slušnosti a arogancii moci. Apelovali na výmenu vo vedení rezortu kultúry.

Na snímke bývalý riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. (FOTO TASR – Jakub Kotian)
Na snímke bývalá ministerka kultúry SR Silvia Hroncová. (FOTO TASR – Jakub Kotian)

Na zhromaždení rečnil i exriaditeľ Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček aj členka Súdnej rady SR Katarína Javorčíková. Upozornili na rozhodnutie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia. „Toto rozhodnutie je možno zákonné, ale je v každom prípade nespravodlivé, nelegitímne a hanebne elitárske,“ podotkol M. Špaček.

Vládnu koalíciu pred protestom skritizovali aj lídri PS Michal Šimečka a SaS Branislav Gröhling. Namietali najmä kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska. Mali by podľa slov B. Gröhlinga vo svojich funkciách skončiť. „Premiér by mal ešte v utorok večer ísť do Prezidentského paláca s dvomi demisiami, a to s jednou pre Šimkovičovú a druhou pre Suska, a prezident by ich mal okamžite prijať,“ doplnil. Obaja politici poďakovali ľuďom, ktorí na protest prišli.

Na snímke zľava Michal Šimečka a Ivan Korčok na námestí SNP v Bratislave. (Zdroj: FB / Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)
Na snímke zľava Branislav Gröhling a Ivan Korčok na námestí SNP v Bratislave. (Zdroj: FB / Branislav Gröhling)

B. Suskovi aj M. Šimkovičovej minulý týždeň vyjadril premiér Robert Fico (Smer-SD) podporu. Susko v prípade Kováčika konal podľa predsedu vládneho kabinetu zákonne. Myslí si tiež, že Šimkovičová má právo na personálne výmeny vo svojom rezorte. Urobila ich podľa jeho slov v súlade so zákonom.

Približne 18 000 protestujúcich sa zišlo na námestí SNP v Bratislave. (Zdroj: FB / Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)
B. Susko: Je smutné počúvať o odvolávaní toho, kto chce návrat justície do normálu

Prečítajte si aj