Štvrtok 19. septembra, 2024
Poľský premiér Donald Tusk počas tlačovej konferencie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom po poľsko-nemeckých medzivládnych konzultáciách 2. júla 2024 vo Varšave. (Foto: Omar Marques/Getty Images)
»

Šokujúce obvinenia v Poľsku: 62 predstaviteľov bývalej vlády čelí vyšetrovaniu kvôli zneužitiu finančných prostriedkov

Poľsko obvinilo 62 predstaviteľov bývalej vlády z trestných činov súvisiacich so zneužitím finančných prostriedkov, oznámil v piatok premiér Donald Tusk. Pravicovo-centristická strana Právo a spravodlivosť (PiS) opakovane poprela akékoľvek pochybenie.

„Po šiestich mesiacoch máme 62 ľudí z predchádzajúcej vládnucej elity, ktorí boli obvinení. To sa nikdy v histórii nestalo,“ povedal v piatok Tusk.

„Prokuratúre boli predložené oznámenia o možnosti spáchania trestných činov, ktoré sa týkali viac ako 3,2 miliardy zlotých (približne 742 miliónov eur).“

Tusk uviedol, že 200 daňových inšpektorov vyšetruje 90 rôznych útvarov na 17 ministerstvách a podľa neho rozsah možných nezrovnalostí daňový úrad odhaduje až na 100 miliárd zlotých (približne 23,2 miliardy eur).

Pravicovo-stredová strana Právo a spravodlivosť (PiS) opakovane poprela akékoľvek pochybenia.

Šesťdesiatsedemročný Tusk sa ujal funkcie premiéra v decembri 2023 po tom, ako zostavil koalíciu troch ľavicových strán, vďaka čomu získali dostatočný počet hlasov na to, aby porazili PiS. Tá bola pri moci od roku 2015.

Hoci PiS získala v poľskom parlamente najviac kresiel – 194 – nemala väčšinu. Bývalého premiéra Mateusza Morawieckého nakoniec zosadil Tusk, ktorého Občianska koalícia (KO) získala v parlamente 157 kresiel.

Tusk, ktorý bol v rokoch 2007 až 2014 predsedom vlády a následne predsedom Európskej rady, vytvoril koalíciu s ďalšími dvoma progresívnymi skupinami – Treťou cestou a Novou ľavicou.

Od svojho nástupu do funkcie Tusk sľúbil, že vyvodí zodpovednosť voči osobám z Morawieckého vlády.

Tusk tvrdil, že PiS vytvorila „uzavretý systém“, ktorý fungoval na základe predpokladu, že nikdy nestratí moc.

Morawiecki v piatok (9. 8.) na X skonštatoval: „Uzavretý systém vládne v Poľsku dnes a lži jeho lídra majú jediný cieľ: zlikvidovať najväčšiu opozičnú stranu v Poľsku a prekryť otázku likvidácie CPK [veľkého projektu leteckej a železničnej infraštruktúry], jadrovej energetiky alebo strašného zvýšenia cien, ktoré drancuje vrecká občanov.“

Do piatka bolo vo vyšetrovaní údajného zneužitia finančných prostriedkov spravovaných ministerstvom spravodlivosti obvinených sedem ľudí a Najvyšší kontrolný úrad (NIK) oznámil prokurátorom, že Morawiecki pravdepodobne konal na úkor verejného záujmu pri poskytovaní dotácií rôznym samosprávam.

PiS založili identické dvojčatá Lech a Jarosław Kaczyńskí, ktorí získali podporu katolíckej cirkvi a konzervatívnych voličov v Poľsku.

V apríli 2010 Lech Kaczyński (v tom čase bol poľským prezidentom) zahynul pri havárii lietadla neďaleko letiska v ruskom Smolensku. Cestoval na oslavy 70. výročia masakru v Katyni, kde sovietske vojská na Stalinov príkaz zavraždili 20 000 poľských dôstojníkov.

Jeho brat Jaroslaw, ktorý má teraz 79 rokov, bol v rokoch 2006 až 2007 predsedom vlády a ešte v novembri 2023 bol jej podpredsedom.

V čase, keď bola PiS pri moci, ju Európska únia opakovane obvinila zo zvyšovania štátnej kontroly nad súdnictvom a z podkopávania slobody médií.

Poľsko minulý mesiac prevzalo predsedníctvo Vyšehradskej skupiny, ale Tusk má politicky len málo spoločného s premiérmi Maďarska alebo Slovenska, Viktorom Orbánom a Robertom Ficom.

Orbána aj Fica – ktorý v máji prežil pokus o atentát – ich oponenti obviňujú z prílišného priateľstva s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vo vyhlásení na internetovej stránke poľskej vlády sa uvádza: „Poľsko sa ujalo predsedníctva vo V4 [Vyšehradskej skupine] v rozhodujúcom čase, keď Európa po voľbách do Európskeho parlamentu formuje svoj nový politický rámec, zatiaľ čo v najbližšom susedstve EÚ prebieha konflikt, ktorý predstavuje výzvu pre euroatlantickú bezpečnosť.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj