Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok kaviarne Starbucks. (GoToVan / Flickr)

Starbucks prepustil hysterického zamestnanca, ktorý obvinil zákazníčku z transfóbie

Zamestnanec spoločnosti Starbucks, ktorý bol nafilmovaný, ako zúrivo nadáva zákazníčke, keď mu údajne „skomolila pohlavie“, bol prepustený, potvrdil kávový gigant.

Vo vyhlásení pre denník The Epoch Times spoločnosť Starbucks uviedla, že pracovná zmluva transrodového zamestnanca bola „ukončená“ po vyšetrení incidentu, ktorý vyvolal rozruch na sociálnych sieťach.

Na záberoch z hádky, ktorá sa odohrala v pobočke Starbucks v anglickom Southamptone, je vidieť, ako zamestnanec hystericky obviňuje zákazníčku z transfóbie a žiada, aby okamžite opustila predajňu.

Zákazníčka nazvala baristku „mužom“, tvrdila zamestnankyňa.

Staršia žena na videu hlasno popiera, že je transfóbna, na čo jej zamestnanec začne tlieskať pred tvárou a prikazuje jej, aby opustila predajňu. Transrodový zamestnanec Starbucksu ju obviňuje z „vniknutia na cudzí pozemok“ a hovorí jej, že nemá nárok na vrátenie peňazí, pričom jej znovu prikazuje, aby opustila obchod.

Baristka potom napadne prizerajúceho sa človeka, ktorý celú hádku nakrúca a pokúsi sa mu vziať mobilný telefón so slovami: „Daj mi ten telefón, daj mi ten telefón.“ Krátky klip, ktorý bol pravdepodobne nakrútený pred viac ako týždňom, sa 7. mája objavil na Twitteri, kde má doteraz viac ako štyri milióny pozretí.

Rozzúrení používatelia sociálnych médií vyzvali spoločnosť Starbucks, aby zamestnanca prepustila a televízna osobnosť Oli London napísal: „Je toto prijateľný spôsob chovania sa zamestnancov @StarbucksUK?“

Nulová tolerancia

„K podobnému chovaniu nemáme žiadnu toleranciu a veľmi nás mrzí skúsenosť, ktorý mala táto zákazníčka v našej predajni,“ uviedol hovorca spoločnosti Starbucks 8. mája vo vyhlásení pre denník The Epoch Times a dodal: „Po dôkladnom vyšetrení bol partner [zamestnanec] s okamžitou platnosťou prepustený.“

Spoločnosť Starbucks v rámci svojej prísnej politiky rozmanitosti uvádza, že vyhľadáva zamestnancov – označovaných ako „partneri“ – „ktorí sú rovnako rozmanití ako komunity, ktorým slúžime“.

Na webovej stránke spoločnosti sa tiež uvádza, že zamestnanci by mali „konať v duchu spriaznenosti, tolerancie a ľudskosti voči všetkým zákazníkom, aby bola naša značka ku všetkým prívetivá“.

V roku 2018 sa americká sieť kaviarní stala prvou spoločnosťou na svete, ktorá transrodovým zamestnancom hradí náklady na operáciu zmeny pohlavia.

Reťazec ponúka zamestnancom poistenie, ktoré sa vzťahuje na tieto zákroky už od roku 2012, ale novovypracovaný plán pre amerických transrodových zamestnancov bude pokrývať aj zákroky, ktoré sa predtým považovali za „kozmetické“.

Zamestnanci, ktorí sa o takéto zákroky usilujú, budú môcť požiadať o zväčšenie alebo zmenšenie pŕs, feminizáciu tváre a transplantáciu vlasov, uviedla spoločnosť Starbucks.


Preklad a redakčné skrátenie z anglického originálu: Ondřej Horecký a LS. 

Prečítajte si aj