Sobota 21. septembra, 2024
Protestujúci proti migrácii počas nepokojov pred hotelom Holiday Inn Express v Manvers, ktorý sa používa ako azylový hotel, 4. augusta 2024 v Rotherhame, Spojené kráľovstvo. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

Je potrebné zmeniť migračnú politiku, inak budú nepokoje pokračovať, vraví britský politológ

Veľkou Britániou teraz otriasajú etnické nepokoje a násilnosti, aké táto krajina nezažila už viac ako 10 rokov. Predchádzali im roky obáv z ilegálnej migrácie a pomyselnou poslednou kvapkou bolo ubodanie troch mladých dievčat, ktoré údajne spáchal islamistický migrant, čo sa neskôr ukázalo ako lož.

Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či falošnú správu na sociálnych sieťach nepomáhali šíriť zahraniční aktéri. Bezpečnostný expert Will Geddes pre denník Epoch Times uviedol, že je možné, že za niektorými podozrivými účtami na sociálnych sieťach stojí Rusko alebo Čína.

Vláda z výtržností a demonštrácií obviňuje „krajnú pravicu“, zatiaľ čo antifašisti medzitým organizujú vlastné protidemonštrácie, informuje Reuters.

Moslimovia reagovali snahou brániť svoje komunity a vytvorili vlastné „domobrany“. Niektorí však zašli ešte ďalej. Napríklad v Birminghame skupina mladých maskovaných moslimov s palestínskymi vlajkami zaútočila na hostinec v jednej časti mesta, napadla jedného z návštevníkov a zničila autá vrátane dodávky Sky News.

K útoku došlo po tom, ako sa na sociálnych sieťach rozšírili fámy, že v hostinci a okolí sa má konať krajne pravicová akcia, ktorá sa však neuskutočnila. V ten deň sa v oblasti zišli stovky demonštrantov z oboch táborov bez akýchkoľvek stretov.

Podľa denníka Independent, ktorý cituje promoslimský kanál 5Pillars, prišli v pondelok večer do napadnutého pohostinstva starší členovia moslimskej komunity, aby sa ospravedlnili za správanie mladých útočníkov, ktorí zbili jedného z hostí.

Matt Goodwin, profesor politológie na Kentskej univerzite a spisovateľ, ktorý sa zaoberá mapovaním progresivistických vplyvov, uviedol pre Talk TV, že nepokoje len odrážajú obavy časti verejnosti zo stavu štátu v súvislosti s masovou migráciou. Minulá konzervatívna vláda sa s týmto problémom nedokázala vyrovnať a nový premiér Keir Starmer hneď po svojom nástupe k moci zrušil program svojho predchodcu Rishiho Sunaka na deportáciu ilegálnych migrantov do Rwandy.

Podľa neho mala vláda jasne povedať, že odsudzuje násilie na oboch stranách. „Videli sme príklady, keď sa polícia zastávala niektorých komunít, ale voči iným bola veľmi tvrdá. Mali to predvídať a povedať: Pozrite, odsudzujeme násilie na všetkých stranách. Mali povedať, že nejde len o dezinformácie,“ myslí si Goodwin.

Labouristi podľa neho nemajú na najbližších päť rokov žiadny seriózny plán na riešenie migrácie a navyše „dávajú veľmi jasne najavo, že v podstate udelia amnestiu desaťtisícom ľudí, ktorí už v krajine sú“, čo podľa neho „povzbudí príchod mnohých ďalších ľudí“.

Toto je len začiatok

Profesor Goodwin sa domnieva, že súčasná vlna násilia je len „začiatkom, nie koncom dlhodobého napätia a chaosu v tejto krajine“. Riešením podľa neho je, aby sa politické strany v tejto otázke zjednotili a prišli so zmenou migračnej politiky a prístupu k menšinám.

„Chcel by som vidieť, ako sa zjednotíme okolo pocitu zdieľanej britskosti, zdieľanej angličtiny. A chcem, aby sa Briti určite vo svojej krajine cítili bezpečne. A to znamená, že musíme radikálne zmeniť smerovanie Westminsteru,“ myslí si politológ.

Tvrdí však, že je nepravdepodobné, že sa to stane za súčasnej ľavicovej labouristickej vlády, ktorá uprednostňuje záujmy menšiny pred záujmami väčšiny. „To je to, čo nás sem dostalo, politika identity, tendencia považovať menšiny za posvätné a morálne nadradené a pozerať sa najmä na bielu väčšinu s podozrením, ak nie s opovrhnutím,“ namieta akademik a dodáva, že každý, kto vyjadrí iný názor, je okamžite onálepkovaný za krajne pravicového.

„V podstate všetko je teraz krajne pravicové, nielen skutočná menšina krajne pravicových agitátorov, ale v podstate každý, koho hlas sa zaujíma o otázky okolo migrácie a hraníc, dokonca aj hlasovanie za demokratické politické strany ako Reforma, mávanie (národnými) vlajkami, spievanie piesní o vašej vlasti, to všetko sa považuje za krajnú pravicu,“ pokračuje Goodwin.

Na druhej strane poukazuje na to, že labouristickí poslanci nikdy nevystúpili proti moslimom kričiacim Allah Akbar, čo je podľa neho viditeľný dôkaz zlyhania multikulturalizmu. „Keď je krajina pod tlakom, vtedy skutočne vidíme, kde leží lojalita ľudí a ktorú identitu uprednostňujú,“ hovorí.

Dalo sa to predvídať

Spisovateľ, komentátor a novinár Douglas Murray, ktorý podobný scenár, aký sa odohráva v Británii, opísal pred siedmimi rokmi vo svojej knihe Podivná smrť Európy (Strange Death of Europe) uviedol pre Sky News, že udalosti v krajine boli „úplne otrasné, ale bohužiaľ predvídateľné“.

„Posledných niekoľko dní ukázalo, že labouristická vláda odmieta pripustiť, že sa deje niečo iné ako to, čo nazýva krajne pravicovým násilím,“ komentoval Murray a dodal, že miesta, kde sa násilie odohráva, sú všetko regióny, kde sa nepokoje odohrali aj v roku 2011. „Všetky tieto oblasti sú okrem iného oblasťami, kde sa naďalej zvyšuje migrácia a rastie nezamestnanosť… Stále ľuďom vnucujete imigráciu, ale nerobíte nič pre to, aby sa situácia v týchto oblastiach zlepšila,“ tvrdí novinár.

Problémom je aj podľa neho dvojaký meter, s ktorým polícia pristupuje k protestom. Zatiaľ čo proti „krajnej pravicovým“ sa vystupuje tvrdo, s tými, ktorí sú z krajnej ľavice, ako je Black Lives Matter alebo propalestínski či „antifašistickí“ aktivisti, sa pristupuje oveľa miernejšie.

Strata kontroly nad migráciou

Norman Brennan, londýnsky policajný dôstojník vo výslužbe a aktivista za právo a poriadok so 42-ročnou policajnou praxou, pre denník The Epoch Times povedal, že o tomto „bublajúcom odpore Britov“ hovorí už 15 rokov, ak nie dlhšie.

Podľa jeho názoru, ak sa otázka migrácie nevyrieši, nepokoje budú pokračovať. S obozretnosťou vníma plány vlády na urýchlenie potrestania výtržníkov a čierne vidí i snahu vlády zmierniť preplnenosť väzníc prepúšťaním tisícov väzňov, ktorí si odpykali len 40 % trestu.

„Začínajú vyprázdňovať väznice, aké posolstvo to vysiela krajine sužovanej kriminalitou, zákonmi a chaosom,“ uvádza a dodáva: „Táto dokonalá búrka sa zmenila na cunami.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj