Sobota 21. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: MART PRODUCTION / pexels)

Prieskum odhalil, ako vnímajú Slováci násilie. Podľa psychologičky je ho možné odstrániť

Júnový prieskum uskutočnený na Slovensku odhalil postoje ľudí voči násiliu páchaného na ženách a deťoch. Priniesol zaujímavé výsledky ohľadom verbálnych i fyzických útokov. Násilie je však možné zastaviť a podľa štúdií sa v manželstve jeho riziko znižuje.

Agentúra 2muse uskutočnila v období od 6.6. – 13.6.2024 na Slovensku prieskum o vnímaní a posudzovaní násilia. Zúčastnilo sa ho 1007 respondentov a z výsledkov vyplýva, že s odchodom zo vzťahu bez detí po prvom fyzickom útoku súhlasí 29 % opýtaných. Pokiaľ sú súčasťou domácnosti aj dve deti, s odchodom z takéhoto vzťahu súhlasí 23 % ľudí.

Podľa Róberta Slováka z agentúry Slovák & Friends, podieľajúcej sa na kampani o zastavení násilia na ženách, sa ukázalo, „že je naša spoločnosť k násiliu príliš tolerantná.“

Z prieskumu sa tiež dozvedáme, že 22 % opýtaných súhlasí s toleranciou verbálneho násilia od partnera prakticky každý deň v prípade, ak má žena dve malé deti vo veku od 1-5 rokov. 

14 % Slovákov si myslí, že by mala žena strpieť fyzické násilie na deťoch vo veku 1-5 rokov od partnera na týždennej báze.

Štatistická tabuľka z prieskumu

(Zdroj: Aliancia Žien)

Je možné zastaviť násilie vo vzťahoch?

V otázkach domáceho násilia je podľa odborníkov nutná prevencia opakovaného násilia, pretože páchatelia na sebe môžu pracovať a násilie je možné zastaviť. Pokiaľ je násilník motivovaný agresívne správanie ukončiť, prevziať zodpovednosť za svoje konanie, zlepšiť komunikáciu a správne usmerniť konflikty, môže mu pomôcť terapeutický program.

Klinická psychologička Barbora Jacobsenová pôsobiaca v nórskom centre Alternatívy násilia verí, že násiliu sa dá odnaučiť. Páchatelia sa potrebujú iba naučiť, čo majú namiesto násilia robiť. V podcaste s Kateřinou Polákovou rozpráva o tom, že 8 z 10 klientov prichádzajúcich do centra zažilo násilie v detstve a vyrastali v traumatických vzťahoch. Väčšina mužských násilníkov k nim však prichádza sama, často za podpory partnerky.

„Vieme, že psychoterapeutickými technikami alebo prácou na sebe je možné chovanie zmeniť,“ tvrdí Jacobsenová a zároveň načrtáva problém, že ľudia, ktorí doma nevideli ideálny vzor vzťahu, ani nemôžu vedieť, ako má taký vzťah vyzerať. Terapie im však môžu pomôcť pochopiť zdravé fungovanie vzťahov, čo sa v nich smie a čo už nie je v poriadku.

Manželstvo ako prevencia násilia

Podľa advokáta Patrika Danišku je najlepším rodinným usporiadaním „nenarušená rodina založená na manželstve“. Štúdie uvádzajú, že riziko domáceho násilia je nižšie u vydatých žien. V rozhovore pre Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku hovorí, že manželstvo je najlepšou prevenciou nestability rodiny, pretože muž a žena do neho vstupujú naplno. 

V rodine, kde partneri iba spolu žijú nezosobášení je až štvornásobne vyššie riziko psychických problémov detí, zvyšuje sa miera domáceho násilia a delikventského správania detí.

„Osobne si myslím, že aspoň časť problému môže byť vysvetlená tým, že kohabitujúci partneri sa neoddávajú jeden druhému naplno, a to negatívne vplýva na to, ako sa navzájom vnímajú, ako sú nastavení riešiť problémy, plánovať spoločnú budúcnosť a podobne,“ myslí si Daniška. Načrtáva aj dôležitosť vyzdvihovania ideálu harmonického manželstva ako najlepšej formy rodinného života.



Prečítajte si aj