Sobota 21. septembra, 2024
Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)

Útok na Izrael sa môže začať do 24 hodín – Irán vysiela odkaz cez Maďarsko

Iránske vedenie požiadalo Maďarsko, aby oznámilo útok na Izrael. Americké zdroje predpovedajú, že útok na Izrael by sa mohol uskutočniť do 24 hodín.

Irán upozornil na možnosť útoku na Izrael. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó dostal tento odkaz od úradujúceho iránskeho ministra zahraničných vecí Alího Bagherího v pondelok 5. augusta.

Podľa izraelského denníka „Jerusalem Post“ Szijjártó zavolal ministrovi zahraničných vecí Izraelu Katzovi do Jeruzalema a informoval ho, že Irán chce zaútočiť na Izrael v súvislosti s vraždou vodcu Hamasu Ismaila Haníju.

Maďarsko vykonáva rotujúce predsedníctvo Rady EÚ. Izrael a Irán nemajú priame diplomatické vzťahy. Bagherí si v pondelok na ministerstvo zahraničných vecí v Teheráne predvolal aj skupinu západných veľvyslancov a tlmočil im rovnakú správu o pláne útoku.

Vysokopostavení izraelskí predstavitelia tvrdia, že Bagherího telefonát s maďarským ministrom zahraničných vecí bol súčasťou iránskeho pokusu „získať medzinárodnú legitimitu pre útok na Izrael a zmierniť medzinárodné odsúdenie takéhoto útoku“, uviedol izraelský spravodajský portál Walla.

Čo je známe o telefonáte

Podľa správy portálu Walla izraelský predstaviteľ uviedol, že iránsky minister zahraničných vecí volal Szijjártóovi a „jasne a jednoznačne“ mu povedal, že Irán sa rozhodol zaútočiť na Izrael.

Irán ako islamská republika považuje za svoje „nespochybniteľné právo brániť národnú bezpečnosť, suverenitu a územnú celistvosť“, zdôraznil v pondelok na svojej týždennej tlačovej konferencii hovorca ministerstva zahraničných vecí v Teheráne Násir Kanání. Dodal, že Irán trvá na svojom „práve“ „potrestať“ Izrael po zabití vodcu Hamasu Ismaila Haníju v Teheráne.

Počas telefonického rozhovoru medzi Jeruzalemom a Budapešťou Katz poďakoval svojmu maďarskému kolegovi za odovzdanie posolstva a zdôraznil, že najnovším incidentom bola streľba Hizballáhu na futbalovom ihrisku Majdal Šams, pri ktorej koncom júla zahynulo 12 detí a tínedžerov.

„Od 7. októbra Irán aktivoval všetky svoje teroristické organizácie, aby útočili na Izrael a škodili mu. Zaútočil aj na samotný Izrael. Európska únia a medzinárodné spoločenstvo musia uložiť Iránu vysokú pokutu za jeho agresívne konanie,“ povedal Katz maďarskému ministrovi zahraničných vecí.

Katz zdôraznil, že iránsky postup sa nemôže zaobísť bez silnej reakcie svetovej verejnej mienky a že Izrael má plné právo sa brániť.

Irán sa pripravuje na útok

Útok na Izrael sa má začať zo západnej časti Iránu, kde Teherán sústredil svoje mobilné raketové odpaľovacie zariadenia, informoval denník Jerusalem Post.

Výskumné a vzdelávacie centrum Alma so sídlom v USA uviedlo, že iránska armáda je na útok pripravená. Výskumný inštitút predpokladá, že Irán bude do izraelského vzdušného priestoru vnášať nielen bezpilotné lietadlá, ale pri útoku použije aj balistické rakety a riadené strely.

Alma uviedla dvanásť možných odpaľovacích miest, ktoré by mohli iránske Revolučné gardy a iránska armáda použiť, vrátane Tabrízu, Kermánšachu, Chorramabádu a Dezfulu.

Americké zdroje: Útok sa plánuje do 24 až 48 hodín

Americký spravodajský portál „Axios“ s odvolaním sa na vládne zdroje USA uviedol, že útok na Izrael sa očakáva v priebehu 24 až 48 hodín.

Podľa Axiosu dôjde k dvom vlnám útokov na Izrael, ktoré uskutoční Irán a jeho miestni spojenci – napríklad Hizballáh. Zatiaľ však nie je jasné, ktoré zbrane budú použité na začatie ofenzívy. Médium tiež poukazuje na to, že Biely dom sa v súčasnosti snaží odradiť Teherán od prijatia vážnych odvetných opatrení, aby sa vyhol veľkej vojne na Blízkom východe.

Ministri zahraničných vecí krajín G7 tiež vyzvali všetky strany, aby prejavili umiernenosť. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v telefonickom rozhovore s irackým premiérom Mohammedom Shia al-Sudanim zdôraznil potrebu znížiť regionálne napätie.

Jordánsky minister zahraničných vecí Ayman Safadi zasa pricestoval do Teheránu na návštevu – prvú za posledné desaťročia. Počas aprílového útoku Iránu na Izrael Jordánsko podporilo Izrael pri zachytávaní iránskych rakiet.

Podľa tlačových správ sa Izrael môže pri zachytávaní rakiet, riadených striel a bezpilotných lietadiel z Iránu a jeho zástupných skupín pomocou moderných obranných systémov pevne spoľahnúť aj na podporu USA a ďalších spojencov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj